Komunistyczne "zjednoczenia" (logotyp/marka)

• Autor wątku Autor wątku halo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

halo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam oto taki problem.
Dawno dawno temu funkcjonowało coś takiego jak zjednoczenia (o ile sie nie myle panstwo, "łaczyło" w jakis sposób firmy z podobnej branży i ułatwiało im tym samym export i walkę na obcych rynkach)

Jakiś czas temu(kilkanascie lat) rozpadło się zjednoczenie MEBLARSKIE o nazwie przyjmijmy "dobrekrzesło" łączące powiedzmy 10firm o nazwach "dobrekrzesło"

Pare firm działa dalej, pare sie rozwiązało. Te pare które zostało ma zarejestrowane znaki handlowe "dobre-krzesło" "dobre krzesło warszawa" lub "dobre krzesło plus" (różne wariacje) inne znowu po prostu uzywają nazwy "dobrekrzesło" i cos tam sobie produkują.

Jedna z firm "dobre krzesło" (upadła dawno temu) miała ciekawą historie, dobrych projektantów, i wedle mojego uznania było jakims tam ewenementem. Chciałbym na "bazie" tej upadłej firmy (kiedys jednej ze zjednoczenia) otworzyć własną firmę, zebrać informacje o tej nieistniejącej, zdjecia, produkty, utworzyć coś jakby Firmę, która stara się przywrócić pamieć o dokonaniach dawnego "dobregokrzesła" i samemu zacząć produkować powiedzmy - nogi do krzeseł. (nie stac mnie na linie produkcyjna krzeseł i uwazam to za nieoplacalne) tyle teorii.

Teraz tak, jedna z firm (w zjednoczeniu) uzywała logotypu który
de facto był najpopularniejszy, ze wszystkich i jednoznacznie kojarzy sie z nazwą "dobre krzesło" Firma zmieniła ten logotyp, na jakiś nowy i robi teraz powiedzmy blaty do stołów.

Co ja chcę..

1. zarejestrować nazwę dobre krzesło (dla własnych celów)
2. Użyć logotypu który uzywała firma o ktorej powyżej, ale go zmieniła
3. Odświeżyć ludziom pamięć, i ożywić firmę o ktorej wyszscy zapomnieli
4. Wprowadzić własny produkt pod tą nazwą

Co poradzicie? Moze po prostu zgłosić sie do agencji patentowej? Moze Wy coś poradzicie

Pozdrawiam

nikt nie doradzi co wolno a co nie?

Nikt Panu nic nie poradzi, nie znajać umowy pomiędzy tymi firmami, na jakichzasadach kto mógł używac jakis znaków patentowych, na ile lat, etc. oraz czy w ogole prawa ochronne jeszcze występują. Moze Pan sprobowac u rzecznika patentowego, czy dany znak nie został zarejestrowany.

Powrót