Kończąca się umowa kobiety w ciąży na dwa miesiące przed rozwiążaniem

• Autor wątku Autor wątku wojtuq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W

wojtuq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, wraz z żoną mamy problem. Mojej żonie kończy się umowa roczna dnia 28 lutego tego roku, z tego co czytaliśmy w internecie moja żona jest chroniona przed zwolnieniem aż do 4 miesięcy po porodzie, więc my rozumiemy to tak, że firma musi jej przedłużyć umowę o te 4 miesiące ,czy mamy rację. Umowa żony nie trwa równe 365dni tylko 345dni tak robi moja firma nikt nie ma pełnej rocznej umowy. Ale podkreślamy, że żona wiedziała kiedy kończy się jej umowa, gdy zaszła w ciąże. Firma powiedziała, że nie przedłuży jej umowy kiedy żona dostała od firmy oświadczenie, że nie może w niej pracować gdyż nie ma do tego warunków. czy jest to prawne czy nie. Jest możliwość przedłużenia tej umowy czy nie. co mamy zrobić na co możemy liczyć w tym przypadku. Mamy jeszcze pytanie czy jest to prawdą, że trzeba mieć przepracowane 365 dni by dostać zasiłek dla bezrobotnych. Prosimy o szybką odpowiedź gdyż mamy mało czasu. Czy możemy przedłużyć umowę l4 czy jest na to jakiś inny sposób.

http://www.paiz.gov.pl/files/?id_plik=18338
na tej stronie pisze, że nie można jej zwolnić ale nie pisze o tym gdy kończy sie jej umowa czy jest to jedno znaczne czy nie

Ostatnia edycja:
Zgłoś się do Caritasu tam otrzymasz pomoc prawną i w wypełnianiu wszelkich druków
otrzymasz również wyprawkę na dziecko.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót