konczenie sie alimentow

• Autor wątku Autor wątku satukaen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

satukaen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam 20 lat i bylem w tamtym roku zapisany do LO dla doroslych. W tym roku juz nie jestem lecz alimentu ktore dostawalem(ojciec zyje osobno) koncza sie 30 wrzesnia 2017r.
Moja matka chce mnie wyrzucic z mieszkania/przejsc na wlasne zycie, poniewaz uwaza, ze od 1 wrzesnia nie ma juz pieniedzy i ze zawsze dostawala alimenty 20 dnia.
Z tego co rozumiem to powinna otrzymac pieniadze normalnie 20 wrzesnia.

Moje pytanie brzmi czy matka mnie oklamuje i chce wziac pieniadze czy faktycznie tak jest, prosze w miare o szybka i sensowna odpowiedz, z gory dziekuje :D

alimenty otrzymujesz z Funduszu ? obecnie się nie uczysz?

Alimenty sa z funduszu. Obecnie juz sie nie ucze(zastanawiam sie czy uczyc sie dalej).
Wiec z tego co rozumiem to jesli nie chce sie juz uczyc to ostatnie alimenty powinny byc 20 wrzesnia i koniec, ewentualnie jesli bede uczyc sie dalej to sie przedluza.
Wiec nie rozumiem czy moja matka chce po prostu wziac sobie pieniadze czy faktycznie tak jest.

tzn. zle to ubralem w slowa moj blad, jeszcze raz wytlumacze

jestem zapisany do szkoly dla doroslych, nie zaliczylem a teraz sa wakacje i prawdopodobnie znowu sie zapisze do tej samej klasy(chyba, ze jesli nie zaliczylem to automatycznie zostaje w tej klasie? nwm pierwszy raz nie zdalem) a alimenty ciagle mam bo tam jest napisane, ze data od ktoregos tam do 30 wrzesnia, matka mowila mi ze otrzymuje je zawsze 20 dnia miesiaca, wiec ostatnie alimenty otrzymuje 20 wrzesnia? i jeszcze mi mowila, ze w lutym dostaje sie alimenty za styczen itp.

satukaen napisał:
ze data od ktoregos tam do 30 wrzesnia,
a nie jest napisane, że masz obowiązek zgłaszania wszelkich okoliczności mających wpływ na prawo do świadczeń?

chodzi o to, ze jesli chce dalej alimenty to musze isc zaniesc do urzedu dokument, ze uczeszczam do szkoly? to robie tak co roku tylko, ze teraz czekam az komornik ojca przysle oswiadczenie o bezskutecznosci alimentacyjnej i zaniose to razem z dokumentem, ze jestem zapisany do szkoly(jednak sie od nowa zapisze) i od skarbowki, ze nie zarabiam

Nie odpowiadasz na pytania. Z tego co piszesz, to zapisujesz się wyłącznie do szkół nie pobierając nauki. Nie informujesz również funduszu o okolicznościach które mają wpływ na wypłacane świadczenia. Obawiam się że organ może żądać zwrotu nienależnie pobranych świadczeń, za miesiące w których nie pobierałeś nauki. W takim przypadku ojciec również powinien wnieść o zniesienie obowiązku alimentacyjnego z datą wsteczną.
to robie tak co roku
Do emerytury tak zamierzasz dojechać?

Powrót