Kończy się zasiłek, co dalej?

• Autor wątku Autor wątku Martensja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martensja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
mam nadzieje że nie dubluje tematu. Dla mnie sprawa jest dość pilna i potrzebuje wsparcia i informacji.
Za czerwiec dostanę już ostatni zasiłek dla bezrobotnych, który przysługiwał mi na okres 6 -miesięcy. Ofert z UP żadnych nie dostałam.
Mam ukończone studia wyższe I stopnia, ang - komunikatywny, doświadczenie w administracji, wsparcie sprzedaży, stanowiska specjalistyczne i administracyjne. Ogólny staż pracy - 5 lat.
Zostałam zwolniona z końcem ubiegłego roku, pracy szukam już od początku tego roku i do tej pory byłam już na ok 30 rozmowach.... i wszystkie kończą się fiaskiem....niestety:( pisząc w skrócie jestem w trudnej sytuacji finansowej. Pomyślałam, żeby napisać podanie do Urzędu pracy z prośbą o przedłużenie zasiłku, ale obawiam się że mogą je odrzucić... i nawet nie będę miała za co pojechać na rozmowy, do potencjalnych pracodawców. Dajcie proszę znać czy UP może jeszcze w jakiś sposób mi pomóc, czy takie podanie ma sens?? z góry dziękuje.
Pozdrawiam

Martensja napisał:
w jakiś sposób mi pomóc
Podanie o przedłużenie - nie ma sensu, bo nie ma takiej możliwości.
Natomiast PUP może skierować na staż, lub do prac interwencyjnych.

Dziękuje za odpowiedź Panie Januszu. Ale na staż raczej mnie nie wyślą. Chciałam zostać właśnie wysłana na staż ale już mam doświadczenie - w ogóle, a na staż wysyłają osoby bez jakiegokolwiek doświadczenia. Taka odp dostałam w urzędzie pracy, gdy zatelefonowano do mnie z targów pracy zorganizowanych przez mój urząd pracy i nawet profilem bym im odpowiadała temu potencjalnemu pracodawcy jako stażystka ale UP miał mnie po prostu gdzieś. a z tymi pracami interwencyjnymi, jak to wygląda?? jakiego typu są to prace? czy mogę jeszcze jakoś ubiegać się o pomoc od Państwa?
i jeszcze jedno mam pytanie co z ubezpieczeniem zdrowotnym jeśli już nie będę mieć zasiłku??

Martensja napisał:
Chciałam zostać właśnie wysłana na staż ale już mam doświadczenie - w ogóle, a na staż wysyłają osoby bez jakiegokolwiek doświadczenia. Taka odp dostałam w urzędzie pracy, gdy zatelefonowano do mnie z targów pracy zorganizowanych przez mój urząd pracy
A można wiedzieć kiedy to było? Pytam, ponieważ od 27.05.2014r. obowiązują inne przepisy, więc może warto na nowo zainteresować się stażem ;).
Martensja napisał:
a z tymi pracami interwencyjnymi, jak to wygląda?? jakiego typu są to prace?
Nie przerażaj się, to tylko taka niefortunna nazwa programu. Dla osoby bezrobotnej oznacza to normalne zatrudnienie w ramach umowy o pracę, gdzie pracodawca w wyniku podpisanej z PUP umowy otrzymuje zwrot części kosztów jakie ponosi na wynagrodzenie, składki i nagrody pracownika. Po więcej szczegółów zgłoś się do swojego PUP.
Martensja napisał:
i jeszcze jedno mam pytanie co z ubezpieczeniem zdrowotnym jeśli już nie będę mieć zasiłku??
Nadal obowiązuje.

Dziękuje za odpowiedź Panie Kosssz.
Rzeczywiście taka odp uzyskałam tak mniej więcej marzec/kwiecień jakoś tak były te targi wtedy u mnie. Czyli co teraz o staż ubiegać się może każdy??? bez względu czy ma doświadczenie czy nie?

a co prac interwencyjnych, poczytałam troche i masz racje w tym co piszesz. cale jedno mnie zastanawia. UP ani razu nie zaproponował mi oferty pracy, jak zaglądam na stronę z ofertami no to są takie mocno odbiegające od mojego profilu np. kierowca, spawacz, pracownic prod z konkretnymi uprawnieniami itp. więc z jakiego typu ofert UP zaproponuje mi te prace interwencyjne? Wyślę mnie na kurs jakiejś maszyny żebym pracowała w zakładzie produkcyjnym?? może moje rozumowanie jest zabawne w tym momencie ale no jakoś tego nie widzę inaczej na ten moment. :)

co do ubezpieczenia zdrowotnego - uff super :)
dajcie proszę znać co i jak na moje zapytania :)

Martensja napisał:
Czyli co teraz o staż ubiegać się może każdy??? bez względu czy ma doświadczenie czy nie?
Poczytaj ten wątek http://forumprawne.org/bezrobocie/441937-staz-z-urzedu-pracy.html..., a najlepiej po rzeczową i rzetelną odpowiedź zgłoś się do UP.
Martensja napisał:
więc z jakiego typu ofert UP zaproponuje mi te prace interwencyjne? Wyślę mnie na kurs jakiejś maszyny żebym pracowała w zakładzie produkcyjnym??
UP może zaproponować oferty takie jakimi dysponuje, czyli takimi na jakie zgłosili zapotrzebowanie pracodawcy. Nie jestem w stanie określić jakie są w posiadaniu Twojego UP, musisz się skontaktować się bezpośrednio z nimi.

P.S.
Martensja napisał:
Dziękuje za odpowiedź Panie Kosssz.
Jestem Panią...;)

Ups.... :) w takim razie najmocniej przepraszam Pani Kosssz :)

dziękuje również za udzielenie odpowiedzi. 18 lipca mam wizytacje w UP i wtedy na pewno coś podziałam w tym temacie. Ale póki co pozostaje nadal wysyłać mi CV i czekać aż ktoś zadzwoni, najbliższa rozmowa już jutra oby w końcu miała pozytywny rezultat.
Pozdrawiam!

Martensja napisał:
18 lipca mam wizytacje w UP i wtedy na pewno coś podziałam
A kim Pani jest, że będzie przeprowadzała wizytację PUP? :)

Chodziło mi że mam naznaczony na 18 lipca termin zgłoszenia. ja na to mówię wizytacja :) bo taka obecność wygląda baardzo dziwnie. Nie mogę się nic odezwać nie pytana, dostaje pytania w stylu, na ilu rozmowach byłam do tej pory, czy szukam sama, czy jakiś pracodawca się mną zainteresował itp. dopiero po serii pytań, podpisów i dokumentacji mogę o coś zapytać (pada informacja: teraz jeśli ma pani jakieś pytania to proszę pytać.) ale ta Pani która obsługuje bezrobotnych zazwyczaj nic nie wie i tak odsyła do innych pokoi. Nie wiem czy tak też to wygląda w innych urzędach? ale w UP w Grodzisku Mazowieckim bardzo dziwnie. i każdy interesant jest obsługiwany góra 10 minut....

wizytacja 1. «kontrolna wizyta władz zwierzchnich w podlegającej im placówce; też: komisja dokonująca takiej kontroli»
2. daw. «obchód lekarski w szpitalu»
wizytacyjnywizytatorwizytatorskiwizytatorka

Ukończyła pani studia, więc powinna odróżniać wizytację od wizyty. :)

Dziękuje Panu, Panie Januszu że zwraca Pan tak szczególną uwagę na każdy wyraz zawarty w każdym pytaniu, zdaniu. Bez Pana chyba każdy by zginął na tym forum.

p.s. nie sądzi Pani że mimo wszystko jest to lekkie czepianie się?

teraz dopatrzyłam się w dokumentach, powinnam użyć słowa stawiennictwo.
Czy to Pana satysfakcjonuje Panie Januszu?

Na naszym forum od zawsze zwracamy uwagę na poprawną polszczyznę.

Super. Bardzo się cieszę. Pozdrawiam!

Powrót