Konfiskata telefonu

• Autor wątku Autor wątku Dominika1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominika1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Chciałabym opisac jedna sytuacje. Wczoraj dwie moje kolezanki zostały przyłapane na kradzieży-konkretnie jedna-kradziez ,ta była powyzej 250 zł wiec złapana dziewczyna pojechała na komisariat, gdy policjant sprwdzał jej telefon okazało sie ze umawiała sie wczesniej z kolezanka, po powtornym przesłuchaniu dziewczyna opowiedziała rowniez o wspoludziale kolezanki, to tak w duzym skrócie. Telefon pierwszej osoby został skonfiskowany- kolezanka miala na karcie duzo waznych numerów-telefon jest jej potrzebny, policjanci nie chce dac jasnej informacji kiedy go zwroca, dzis kolezanka dowiedziala sie ze mozliwe ze juz go nie dostanie gdzyz jest go dowod przestepstwa. Czy maja racje?

i wcale nie musza go zwrócic? a co z karta i numerami? czy to jest legalne?

tak to juz jest- dowod przestepstwa to dowod, zwlaszcza ze tak jak napisalas, jest na nim zapis "rozmowy" miedzy dziewczynami, w ktorym umawiaja sie w celu popelnienia przestepstwa. nie wiem do konca jak to jest w praktyce z numerami- czy mozna zlozyc jakis wniosek o wydanie spisu tych numerow motywujac to (nie wiem czym- jakas "potrzeba":)). W toku sledztwa moga zabezpieczyc cala zawartosc telefonu, a sam telefon oddac- ale za to nie daje glowy, to jedynie moj domysl.

Dominika1987 napisał:
i wcale nie musza go zwrócic? a co z karta i numerami? czy to jest legalne?

Proszę się zastanowić...
Policjantom nie zależy na telefonie jako na aparacie, ale na informacjach zawartych w jego pamięci i w pamięci współpracującej z nim karty SIM. Dane zawarte na obu tych nośnikach mogą stanowić dowód w sprawie.

Czy policjanci mieli prawo zatrzymać telefon wraz z kartą - zdecydowanie tak. Podstawą prawną jest art. 217 i 220 k.p.k.
Co do dalszych losów aparatu to należy chwilę poczekać - przede wszystkim policjanci muszą dokonać oględzin telefonu komórkowego.
Jeżeli telefon zostanie uznany za dowód rzeczowy w sprawie, to koleżanka zostanie o tym powiadomiona. W postanowieniu zostanie również wskazana forma zażalenia na to postanowienie. Jeżeli natomiast telefon nie zostanie uznany za dowód rzeczowy, to zostanie zwrócony właścicielowi.

Powrót