Konflikt spadkowy

• Autor wątku Autor wątku Wampirek1617
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wampirek1617

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, mam nadzieję że wytłumaczę to dość jasno ;) na gospodarstwie (ziemia w raz budynkami gospodarczymi i dom po ich matce) zostały siostry, dwie z trzech przekazały swoje udziały mojej teściowej darowizną, jedna z nich ma służebność w budynku mieszkalnym, następnie tą część ziemi gdzie są budynki mieszkalne teściowa darowała mojemu mężowi. Teraz ciotki wpadły na pomysł, ze chcą spłaty za maszyny rolnicze które z dziada,pradziada wchodziły w skład gospodarstwa i w których utrzymanie i naprawę inwestowali tylko i wyłącznie moi teściowie. Czy ciotki są w stanie coś ugrać? Bardzo proszę o wyrozumiałość i odpowiedź.

Wampirek1617 napisał:
Teraz ciotki wpadły na pomysł, ze chcą spłaty za maszyny rolnicze które z dziada,pradziada wchodziły w skład gospodarstwa i w których utrzymanie i naprawę inwestowali tylko i wyłącznie moi teściowie.
Pisze Pani niestety niezbyt jasno. Może Pani zacząć od napisania czy te maszyny w ogóle jeszcze istnieją oraz co to za osoby te ciotki (czy są to te dwie siostry - spadkobierczynie?) i czego dokładnie się domagają i od kogo (od obdarowanej teściowej?). Generalnie dział spadku nie jest ograniczony terminem.

Tak, maszyny istnieją. Ciotki są spadkobierczyniami pierwszej linii, ale cały swój udział przekazały swojej siostrze ( mojej teściowej) darowizną, gdzie jedna z nich ma ustaloną służebność mieszkaniową. W obecnym momencie jedynymi właścicielami w sumie 22ha jestem ja z mężem i teściowa ( przekazała nam cześć darowizną). Moje pytanie czy one mogą po coś jeszczw wyciągać ręke?

cały swój udział przekazały swojej siostrze ( mojej teściowej) darowizną
W akcie pisze, że przekazały również ruchomości (maszyny)? Jeśli nie i nie sporządzono odrębnego aktu darowizny (darowanie ruchomości nie wymaga aktu notarialnego), to niestety prawnie są nadal właścicielkami.

Czyli były trzy spadkobierczynie siostry. Dwie z nich przekazały nieruchomość tej trzeciej (pani teściowej). Pozostaje kwestia czy to przekazanie udziałów w prawie własności nieruchomości pomiędzy siostrami odbyło się na podstawie umów darowizny obejmujących tylko te udziały czy też poprzez poprzez zawarte pomiędzy siostrami umowy darowizny udziału w spadku. Jeżeli miała miejsce ta pierwsza sytuacja to tak jak pisze @Reset321 siostry nadal są współwłaścicielkami maszyn i mogą żądać od swojej siostry zniesienia współwłasności tych przedmiotów np. właśnie poprzez spłatę. Jeżeli miała miesjce sytuacja druga to siostry utraciły już status współwłaścicieli wszystkich przemiotów wchodzących w skład masy spadkowej (w tym maszyn) więc spłata już się im nie należy.

A czy zmieni to coś jeśli teściowa jest rolnikiem, uprawia tą ziemie od zawsze sama, na gruntach są również lasy i budynki gospodarcze i używa tych maszyn od 15 lat, ma również wykształcenie rolnicze? Czy wtedy nie wchodzą one w ogólną masę spadkową jako, że jest to gospodarstwo rolne, czynnie uprawiane? .Wszystkie z sióstr nabywały udział poprzez nabycie spadku po już zmarłych 3 braciach.

Wampirek1617 napisał:
A czy zmieni to coś jeśli teściowa jest rolnikiem, uprawia tą ziemie od zawsze sama, na gruntach są również lasy i budynki gospodarcze i używa tych maszyn od 15 lat, ma również wykształcenie rolnicze? Czy wtedy nie wchodzą one w ogólną masę spadkową jako, że jest to gospodarstwo rolne, czynnie uprawiane?
To mogłoby mieć znaczenie w przypadku umowy darowizny gospodarstwa rolnego. Wtedy maszyny stanowiąc jego część i przechodzą na nabywcę jako składnik gospodarstwa rolnego.
Wampirek1617 napisał:
Wszystkie z sióstr nabywały udział poprzez nabycie spadku po już zmarłych 3 braciach.
Generalnie przepisy szczególne odnośnie dziedziczenia gospodarstw rolnych nie obowiązują od 2001 roku, od tego czasu składniki te są dzielone pomiędzy spadkobierców zgodnie z ustawą lub testamentem niezależnie od posiadania przez nich wykształcenia rolniczego czy spełniania innych wymogów.

Przedewszystkim bardzo dziękuję za pomoc.
Kontynuując, co jeśli w akcie notariusz opisał teściową jako rolnika prowadzącego gospodarstwo rolne pod adresem pod którym znajdują sie maszyny?I co z pojęciem zasiedzenia czy mogło mieć to miejsce?

Wampirek1617 napisał:
Kontynuując, co jeśli w akcie notariusz opisał teściową jako rolnika prowadzącego gospodarstwo rolne pod adresem pod którym znajdują sie maszyny? Co z pojęciem zasiedzenia czy mogło mieć to miejsce?
Ważne jest co jest przedmiotem tych darowizn - czy udziały w gospodarstwie rolnym czy udziały w nieruchomości. Zasiedzenie to już inna sprawa - zasiedzenie udziału w ruchomości możliwe jest tylko w dobrej wierze. Istnieje domniemanie dobrej wiary ale też druga strona (pani ciotki) mogłaby wykazywać, że pani teściowa miała lub powinna mieć świadomość, że nie jest wyłącznym właścicielem maszyn a jedynie ma prawo do udziału w nich. Mogą to wykazywać chociażby powołując się na treść aktu notarialnego darowizny jeżeli nie przewiduje on darowizny udziałów w gospodarstwie a tylko udziałów w nieruchomości. Ponadto, nawet zakładając, że takie nabycie przez zasiedzenie nastąpiło, to choć nabycie przez zasiedzenie następuje z mocy prawa to powinno być dotatkowo potwierdzone przez sąd w celu umożliwienia pani teściowej faktycznego rozporządzania tymi przedmiotami w całości jako właściciel.

Powrót