Koniec kontraktu a ciaza

• Autor wątku Autor wątku atomoofka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

atomoofka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam maly problem i chce sie poradzic, bo nie bardzo wiem co zrobic i jak wyjsc dobrze z tej sytuacji. Otoz jestem w 11 tyg ciazy. Od grudnia 2011 pracuje na nocki przez agencje. Powiedziano mi, ze to kontrakt na 11 miesiecy czyli wychodzi na to ze bede pracowac do listopada tego roku. Wiem, że nawet bedac w ciazy nie maja obowiazku mi tego kontraktu przedluzyc. I teraz moje pytanie Co powinnam zrobic? Czekac na zakonczenie kontraktu i zglosic sie do socjala? (mieszkam w Irlandii 6 lat i caly czas pracowalam, wiec jakis zasilek powinnnam dostac) Czy moze przed zakonczeniem kontraktu isc na chorobowe, ale co dalej?? A co z zasilkiem macierzynskim, czy takowy tez dostane, chociaz bede juz bez pracy??

Przed zakończeniem kontraktu możesz iść na urlop ale na urlop macierzyński nie możesz iść wcześniej jak w 16 tygodniu przed końcem tygodnia w którym przewidywany jest poród.
Będąc obecnie w 11 tygodniu ciąży, do listopada będziesz w 20 tygodniu a do porodu zostanie Ci 18-20 tygodni - sama dokładniej wiesz na który dzień lekarz przewiduje rozwiązanie. Teoretycznie licząc, nie załapiesz się na zasiłek macierzyński. Musiałabyś być obecnie w 13 tygodniu ciąży najmniej, aby szczęśliwym zbiegiem zdarzeń mieć prawo do zasiłku macierzyńskiego. Pozostaje Ci zatem zasiłek dla bezrobotnych lub przedłużenie kontraktu o pracę i chyba tego pozostaje się trzymać.
Gdyby kontrakt był na 12 miesięcy, to zmieściłabyś się bez problemu. Przed końcem takiego kontraktu o pracę urlop macierzyński byłby "na czas" i w relacji z zasiłkiem dla bezrobotnych kwotowo korzystniejszym wyjściem.

Ale jak nie ma co się lubi, to się lubi co się ma ;)

Spokoju i wytrwałości życzę w przebiegu ciąży.

Poobliczaj sobie wszystko dokładnie, posprawdzaj aby się upewnić

A co w przypadku gdybym przed zakonczeniem kontraktu poszla na chorobowe?

Kontrakt jest kontraktem - wygasa. Chorobowe kontraktu nie przedłuży

Powrót