Koniec kwarantanny, telefon od sanepidu.

• Autor wątku Autor wątku watus1992r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

watus1992r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Mieszkam z babcią, miała covida, izolację miała do poprzedniej soboty (tak miała powiedziane przez telefon), ale z sanepidu zadzwonili dopiero w poniedziałek.
Ja siedzę na kwarantannie do dzisiaj (10+7dni). Czy muszę czekać na telefon z sanepidu, czy mogę jutro normalnie wyjść z domu? Śmiesznie by było dostać mandat za ostatni dzień. Czy mają prawo przedłużyć mi kwarantanne "bo weekend" i nie ma kto zadzwonić?

Na początku kwarantanny otrzymałeś telefon z sanepidu w jakim dniu włącznie ma ona zostać zakończona. Oczekiwanie na potwierdzający telefon jest bezsensowne.

Poważne traktowanie informacji tego typu przekazywanych telefonicznie jest mocno wątpliwe.
Skąd pewność kto dzwoni?

Załóż babci Internetowe Konto Pacjenta, o ile jeszcze go nie posiada - może się przydać. Sobie też załóż. Tam będziesz miał potwierdzoną informację do kiedy przebywasz na kwarantannie.

Sanepid dzwoni na początku i mówi jak długo masz pozostać na kwarantannie. Pewnie mozna zweryfikować, czy to na pewno sanepid dzwoni po numerze telefonu, czy po danych osoby, która zadzwoniła. Na pacjent.gov.pl też jest napisane do kiedy i od kiedy masz kwarantannę - warto założyć sobie konto. Z pewnością się przyda na przyszłość.

Latrommi napisał:
Załóż babci Internetowe Konto Pacjenta, o ile jeszcze go nie posiada - może się przydać. Sobie też załóż. Tam będziesz miał potwierdzoną informację do kiedy przebywasz na kwarantannie.

Zadaniem organu jest wydać i doręczyć decyzję. Nie ma decyzji skutecznie doręczonej, nie ma obowiązku kwarantanny.
Telefon to dopuszczalny w KPA i uznany za skuteczny sposób doręczania decyzji?

Powrót