Koniec miesiąca, a wykonanie kary.

• Autor wątku Autor wątku Pauolo3x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pauolo3x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Zostałem skazany na 6 miesięcy po 20 godzin nieodpłatnej pracy na cele społeczne. Miałem zacząć wykonywać pracę od 17 kwietnia tego roku. Niestety pracuje w ochronie po 300 godzin, bo sytuacja mnie do tego zmusza. Mam 1 dzień wolnego w miesiącu. Jestem w stanie to odrobić, bo wezme wolne, ale już nie w tym miesiącu. Co robić, jeśli nie odpracowałem 20 godzin w tym miesiącu. Czy mogę to odrobić w kolejnym? Proszę o odpowiedź.

Możesz odrobić kolejnym miesiącu (o ile Sąd nie podejmie w międzyczasie innych decyzji - np. o zamianie ograniczenia wolności na karę zastępczą). Jeśli pracujesz na umowę o prace możesz także wnioskować do Sądu o zmianę sposobu wykonywania kary na potrącanie części wynagrodzenia za pracę na cel społeczny (zamiast pracy na cel społeczny). Czasem skazani nie bardzo są jednak tym zainteresowani bo pracodawca w ten sposób dowiaduje się o karalności.

Piszę jeszcze raz. Jak wiadomo od 17 kwietnia miałem odrobić godziny, niestety do dzisiaj się nie wstawiłem, a jutro muszę jechać do sądu pokazać kuratorowi przebieg wykonywanej pracy i podpisy. Nie wiem co mam robić. Nic mi nie da jeśli jutro od rana pojadę do tej pracy i odrobię 7 godzin. Proszę pilnie o pomoc, nie chcę iść do zakładu na 3 miesiące. Pracuje w ochronie po ponad 300 godzin i zależy mi na tej pracy, bo innej nie dostanę. Dodam, że nie byłem karany.

Powrót