Koniec stażu, L4

• Autor wątku Autor wątku asteriana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asteriana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

mam bardzo nietypowy problem. Mój (6 miesięczny) staż kończy się 31 sierpnia. Problem w tym, że 24 sierpnia mam umówioną prywatną operację (nie na NFZ). Prawdopodobnie przez +/- tydzień będę niezdatna do normalnego funkcjonowania, a mój staż się w tym czasie skończy.

I teraz pytanie jak ja mam to załatwić?
Nie wiem czy prywatny lekarz może wypisać mi L4. Niby mogę pogadać z lekarzem rodzinnym, ale co on mi wtedy wypisze "operacja w prywatnej klinice"? Czy tak w ogóle można, uznają mi to?
Z drugiej strony co ze stażem. Skończy się 31, a ja nie wiem w jakim będę stanie. Kiedy mam zanieść ewentualne L4, wcześniej skoro to jest planowane? Mam iść do urzędu i zgłosić im całą sytuacje? Nie chce zostać wyrzucona ze stażu na tydzień przed jego końcem. :(

asteriana napisał:
Nie wiem czy prywatny lekarz może wypisać mi L4.
Prywatny lekarz jak najbardziej może wystawić zaświadczenie o czasowej niezdolności do pracy (ZUS ZLA) o ile uzna, że aktualny stan Pani zdrowia nie pozwala na pracę.
asteriana napisał:
co ze stażem. Skończy się 31, a ja nie wiem w jakim będę stanie. Kiedy mam zanieść ewentualne L4, wcześniej skoro to jest planowane?
Staż raczej nie zostanie przerwany na 8 dni przed jego końcem. Zwolnienie lekarskie dopóki jest Pani osobą bezrobotną dostarcza się w terminie 7 dni, a informuje się o nim PUP (telefonicznie, pisemnie) w terminie do 2 dni od jego otrzymania.

Co się zaś tyczy późniejszego zatrudnienia, to nie sądzę, żeby pracodawca zatrudnił Panią w trakcie niezdolności do pracy. Prawdopodobnie zaczeka z tym po ustaniu zwolnienia. Resztę należy skonsultować z PUP - nie wiemy czy umowa zawarta pomiędzy pracodawcą a PUP nie narzuca konkretnego terminu zatrudnienia.

Ostatnia edycja:
Powrót