Koniec ulgi abolicyjnej w 2021 a praca zdalna dla zagranicznego pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku SDRP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SDRP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Potrzebuję porady, aktualnie pracuję zdalnie z Polski, dla zagranicznego pracodawcy (mieszkałem w Irlandii pięć lat i w Lipcu tego roku przeprowadziłem się do Polski). Mam umowę o pracę, pracuję zdalnie z domu wykonując swoje obowiązki z Polski dla Irlandzkiej firmy. Cały mój dochód pochodzi więc zza granicy, w Polsce nie uzyskuję żadnego dochodu.

Dotychczas spawa była prosta - mój pracodawca płacił podatek u siebie, ja dostawałem na konto wypłatę netto i tyle - nikogo w Polsce nie interesowało skąd mam pieniądze. Teraz, przez nowe przepisy będę musiał również rozliczać dochód zza granicy (mimo, że nie uzyskałem żadnego dochodu w Polsce!) i płacić fiskusowi, pomimo że moje dochody już raz zostały opodatkowane w kraju, w którym je zarobiłem - co jest według mnie bandyctwem i złodziejstwem.

Z tego powodu rozważam przejście na własną - jednoosobową - działalność, aby zredukować straty jeśli to możliwe (np. poprzez odliczanie kosztów uzyskania przychodu itd. - wiadomo) i wyjść na swoje. Wtedy mógłbym umówić się z szefem, że zwalniam się z pracy w firmie i oficjalnie przestałbym być pracownikiem, ale nadal bym pracował dla nich, tylko że jakby świadcząc im swoje usługi jako zewnętrzna działalność (relacja business-business, a nie pracownik-pracodawca). Mógłbym wystawiać im faktury za swoje usługi, oni by mi płacili tyle, na ile się umówimy i na tym by polegała moja działalność.

Niestety kompletnie nie znam się na prowadzeniu własnej działalności, nigdy nie płaciłem za siebie żadnych ZUSów - zawsze pracowałem na umowę o pracę.
Czytałem, że podatek liniowy to zaledwie 19% niezależnie od tego ile się zarabia (nawet powyżej drugiego progu podatkowego czyli +/- 85 tys. PLN) co brzmi bardzo kusząco bo moje dochody znacznie przekraczają tą kwotę i z pewnością znalazłbym się powyżej drugiego progu podatkowego.
Szukam porady, bo nie wiem jaki sposób opodatkowania wybrać i jakich formalności powinienem dopilnować, aby legalnie rozliczać się w takim przypadku z fiskusem.
Będę potrzebował wsparcia przy prowadzeniu księgowości oraz załatwianiu formalności z Urzędem Skarbowym, oraz ZUS. Czy jeśli pójdę do jakiegoś biura rachunkowego w okolicy to będą w stanie mi to wszystko jakoś ogarnąć?

Dziękuję i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót