Koniec umowy, a zasiłek dla bezrobotnych.

• Autor wątku Autor wątku ukanio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ukanio

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam.
Za kilka dni kończy mi się umowa o pracę. Z racji tego, że nie podoba mi się w obecnej pracy, potrzebuję konkretnej informacji.
Czy jeśli JA nie zgodzę się na przedłużenie umowy to będzie mi przysługiwał zasiłek dla bezrobotnych od razu, czy dopiero po trzech miesiącach?

Ślimak napisał:
Jeśli w ciągu ostatnich 18mcy przepracował Pan ciągiem 12mcy bez dnia przerwy
Ciągiem, bez dnia przerwy?
W podanym linku nie ma o tym mowy.

"W okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 365 dni:"

Jak dla mnie to oznacza, że w ciągu ostatnich 18 miesięcy muszę mieć przepracowane co najmniej 365 dni i nie ma znaczeni czy miałem przerwę.

W ciągu ostatnich 18 miesięcy przepracowałem 14 miesięcy, ale podczas tych 14 miesięcy pracy miałem 5 dni przerwy.

Poza tym, czy ma znaczenie fakt, że to ja nie chcę przedłużyć umowy?

mam prawo do zasiłku ponieważ byłem zarejestrowany od końca września i za tą końcówkę dostałem 80zł zasiłku, za cały październik nie dostałem nic, czy to wynika z tego, że uznano mój wyjazd jako odmowa przyjęcia pracy i nie należy mi się za ten miesiąc nic?

mmicu napisał:
mam prawo do zasiłku ponieważ byłem zarejestrowany od końca września i za tą końcówkę dostałem 80zł zasiłku, za cały październik nie dostałem nic, czy to wynika z tego, że uznano mój wyjazd jako odmowa przyjęcia pracy i nie należy mi się za ten miesiąc nic?
??? Uuuu, poproszę "złotą kulę"....
A zgłaszał Pan do PUP wyjazd za granicę? Na ile dni? Oferowano Panu w tym czasie jaką ofertę pracy?

Ostatnia edycja:
Powrót