Koniec umowy, a zwolnienie lekarskie i status bezrobotnego.

• Autor wątku Autor wątku kikoshima
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kikoshima

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
będąc na 3 miesięcznym okresie próbnym uległem wypadkowi, który spowodował że na ponad miesiąc znalazłem się na zwolnieniu lekarskim (zerwanie więzadła, uszkodzona łąkotka). Pracodawca postanowił nie przedłużyć ze mną umowy która kończyła się 31.08, co uważam za zrozumiałe szczególnie iż poinformowałem go, że 30.08 będę przyjęty do szpitala celem wykonania operacji rekonstrukcji kolana i nie wiem ile potrwa rehabilitacja. Udając się do szpitala byłem na poprzednim zwolnieniu do 31.08. W szpitalu gdy poproszono mnie on NIP firmy, powiedziałem że ustaje mi z końcem miesiąca umowa i nie wiem co mam zrobić, pani powiedziała żebym podał NIP firmy w której byłem jeszcze zatrudniony. Nowe zwolnienie wystawiono mi od 01.09.2017 do 17.10.2017, na NIP starej firmy w której od 01.09 już nie pracowałem i teraz rodzą się moje pytania:

1. Czy to zwolnienie w ogóle jest ważne? Jeśli nie, to co muszę z takim zwolnieniem zrobić? Czy trzeba je jakoś poprawić?
2. Jak będąc w takiej sytuacji jak moja mogę uzyskać status bezrobotnego, teoretycznie nie jestem w stanie przez najbliższe 2 miesiące wykonywać żadnej pracy więc nie wiem czy mogę się zarejestrować w urzędzie pracy będąc niezdolnym do pracy? Jeśli nie, czy jestem w stanie w jakiś sposób uzyskać dostęp do Ubezpieczenia NFZ po ustaniu 30-to dniowego okresu ochronnego po zwolnieniu z pracy?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Zwolnienie jest ważne. Podajesz nip starej firmy do czasu wyleczenia. Potem możesz zarejestrować sie w pup. Przez pierwsze 33 dni L4 płaci pracodawca, nastepnie ZUS.bedziesz musiał złożyć oświadczenie do zusu druk z10. Najpierw jednak pracodawca musi wysłać druki (zdaje mi sie z3)

Osoba niezdolna do pracy (na zwolnieniu lekarskim) nie może zarejestrować się w UP.
Należy zapytać w NFZ o ubezpieczenie, a zapewne skierują do OPS.

Jeśli dostaniesz zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia, to do momentu zakończenia pobierania świadczenia będziesz mógł korzystać z opieki medycznej. Najlepiej zapytaj w ZUS - mają czat na stronie.

Powrót