koniec umowy

• Autor wątku Autor wątku EmSayXYZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
EmSayXYZ

EmSayXYZ

Użytkownik
Odpowiedzi
397
Witam,

Chcialbym sie dowiedziec czy sposob rozwiazania umowy o prace ma znaczenie w przypadku powrotu na zasilek dla bezrobotnych? (mowa o przypadku gdy osoba bezrobotna znalazla sobie sama prace, tym samym poinformowala UP o zatrudnieniu i otrzymuje dodatek aktywizacyjny). Czy jesli sama zrezygnuje z pracy (umowa na czas okreslony, okres 5 lat, umowa zostala rozwiazania za porozumieniem stron po 2óch miesiącach) bedzie miala prawo wrocic na bezrobocie i wykorzystac zasilek, ktory kiedys zostal przyznany? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam

Doprecyzowując. Pierwotnie zasiłek miałem przyznany do 16.03.2016. 19.08.2015 podpisalem umowe z firmą i przyznano mi dodatek aktywizacyjny przez połowę okresu od 19.08.2015 do 16.03.2016. Niestety 19.10 zotala umowa ze mna rozwiazana. Cz y jesli znajde nowa prace, dodatek zostanie mi przywrocony? Czy jesli teraz zarejestruje sie w UP, będę miał prawo do zasilku? Czy fakt rozwiązania umowy muszę zglosic w UP? Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Miałem podobną sytuację po 2 miesiącach rozstałem się z nierzetelnym pracodawcą wróciłem na zasiłek.
W RUP powiedziano, że od rozwiązania takiej umowy jest 14dni na zarejestrowanie i powrót na zasiłek.

Co do dodatku to po rejestracji możesz to sprawdzić/zapytać doradcę

Pobierałeś dodatek aktywizacyjny, czy zawieszales zasilek? Rozwiazales umowę za porozumieniem stron, czy pracodawca Ci ja wypowiedział?

Ostatnia edycja:
Zarejestruj się w ciągu 14 dni kalendarzowych od ustania umowy i wrócisz na kontynuację zasiłku. W przypadku kontynuacji zasiłku, urząd nie sprawdza sposobu rozwiązania umowy.
Jeśli nie zależy Ci na kontynuacji zasiłku i rejestracji również musisz zgłosić rozwiązanie umowy. Urząd może wypłacić nienależne i świadczenie, które później trzeba będzie oddać.
W przypadku powrotu na kontynuację zasiłku i ponownego podjęcia zatrudnienia, dodatek aktywizacyjny znów będzie przysługiwał. Jeśli zaś nie wrócisz na kontynuację zasiłku i po tej kilkudniowej przerwie podejmiesz zatrudnienie u innego pracodawcy, dodatek nie zostanie przyznany. W trakcie wypłaty dodatku można zmienić pracodawcę, nie może być jednak przerwy pomiędzy zatrudnieniami.

Powrót