Koniec zasiłku maciezyńskiego, PUP-ciąza

• Autor wątku Autor wątku Irmina123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Irmina123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
obecnie jestem na zasiłku macierzyńskim do 24.03.2014r.Umowa o prace została mi przedłużona do dnia porodu(byłam zatrudniona na czas określony:() i następnie skorzystałam z rocznego zasiłku macierzyńskiego.
Ponieważ obecnie ponownie jestem w ciąży (17 tc) nie mogę wrócić do pracy, będę musiała zarejestrować się w PUP, aby mieć ubezpieczenie zdrowotne.Pytanie w jakim terminie jakie dokumenty będę musiała im przedstawić? i czy to że obecnie ponownie jestem w ciąży ma tu jakieś znaczenie??
pozdrawiam

Błąd. Ubezpieczenie możesz mieć przy mężu to raz , dwa kobieta w ciąży ma prawo do bezpłatnej opieki medycznej czy jest ubezpieczona czy nie. Trzy jeśli sie zarejestrujesz w PUP to oznacza, że jesteś zdolna do podjęcia pracy (a sama piszesz, że nie jesteś zdolna), w PUP nie rejestruje się tylko dla ubezpieczenia lecz po to aby urząd pomógł podjąć zatrudnienie.

Witam mam pytanie żona przyjeła sie do pracy w styczniu tego roku i dostała umowe na pełny etat na dwa lata niedawno okazało się że jest w ciąży czy jeśli zaniesie teraz zwolnienie od lekarza że jest w ciązy to czy pracodawca może ją zwolnić?i jesli nie to czy musi ona zanosić je osobiście czy mogę zanieść je ja?i jak długo może ona przebywać na tym zwolnieniu czy tylko do momentu porodu czy również potem?umowe ma ważną do 31.01.2016 i jeśli na umowie ma zapisane zarobki w wysokośći 1760zł brutto to czy również będąc na zwolnieniu będzie tyle otrzymywać?

Powrót