koniec zwolnienia czy iść na kilka dni do pośredniaka ?

• Autor wątku Autor wątku klakier1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klakier1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Mam pilny temat ponieważ decyzję muszę podjąć dzisiaj.
Przebywałem na zwoleniu lekarskim które zakończyło się w dniu wczorajszym.
W między czasie znalazłem nową pracę i za ok. tydzień podpiszę umowę z nowym pracodawcą. Czy powinienem dzisiaj zarejestrować się w urzędzie pracy na te kilka dni? jakie są plusy i minusy, co jeśli tego nie zrobię ?
Dzwoniłem do swojego urzędu a pani powiedziała że nie ma takiej potrzeby ale coś mi sie wydaje że to przez pogodę może nie była zbyt zmotywowana do pomocy. Proszę o poradę.

W tej chwili ma to znaczenie drugorzędne. Natomiast w przyszłości moze się okazać, że te kilka dni będa potrzebne przy uwzględnianiu jakiegos stażu, np. emerytalnego.

Dzięki za odp. a czy jest możliwość w tej sytuacji ubiegać się o " zasiłek aktywacyjny" kolega mi podpowiadał ze jak sam znajde prace to moge coś takiego spróbować ale chyba jest konieczna ta rejestracja w UP.

Jak się zarejestrujesz i otrzymasz prawo do zasiłku od daty rejestracji, możesz ubiegać się o dodatek aktywizacyjny.

Poprawnej odpowiedzi udzielił powyżej użytkownik gośćforum123.

Warunek - rejestracja jako bezrobotny. W opisywanej sytuacji może nie nadążyć z terminami. Lepiej nie kombinować.

Witam,

jeżeli zarejestruję się np. 12.12.2017 w PUP jako bezrobotny (po 5latach pracy na pełen etat, zwolnienie z winy pracodawcy za porozumieniem stron/likwidacja zakładu), a 13.12.2017 pojadę do większej miejscowości oddalonej od mojej o 100km na rozmowę w sprawie pracy na cały etat i otrzymam pracę to otrzymam dodatek aktywacyjny czy nie?

I drugie pytanie. Jest możliwość dostania "bonu na zasiedlenie osoby bezrobotnej – gdy masz daleko do pracy" ale dla osoby do 30lat. Czy ja mając 35lat mogę skorzystać z jakiejś podobnej pomocy. Pytam bo niestety wyjazd do dużego miasta wiąże się z kosztami.

Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi

Powrót