Konieczność składania pism w trybie uproszczonym na specjalnym formularzu P.

• Autor wątku Autor wątku LoRD8899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LoRD8899

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Byłem dzisiaj w sądzie w Kłodzku by złożyć pozew o zapłatę/odstąpienie od umowy. Chciałem go złożyć w trybie uproszczonym, ale Pani w Biurze Obsługi Interesantów powiedziała mi, że taki pozew trzeba złożyć na specjalnym formularzu. Szukałem tego formularza na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości, a także na stronach Sądów, ale nigdzie nie znalazłem. Znalazłem ten formularz dopiero na stronie Druki Gofin. Jednak formularz był opisany UWAGA! Druk nieaktualny i była adnotacja, że na mocy nowelizacji K.p.c z 2019 r. Zniesiono obowiązek składania pism procesowych na formularzach. I, że tego rodzaju pisma składa się zwykłym pismem. Ponieważ pozew złożyłem wcześniej, zanim znalazłem tą informację. To Pani w Biurze Obsługi Interesantów kazała mi zapłacić 200zł zamiast 100zł (w trybie uproszczonym). Czy to możliwe, żeby w Biurze Obsługi Interesantów Pani nie wiedziała, jakie przepisy wprowadzono 7 lat temu? Zastanawiam się czy mam w takim razie jeszcze szansę na przeprowadzenie tej sprawy w trybie uproszczonym, jeśli w treści pozwu zawarłem prośbę o przeprowadzenie w trybie uproszczonym. I czy mam jakąś szansę na odzyskanie 100zł, które dodatkowo zaplaciłem. Dziękuję z góry za odpowiedź. To mój pierwszy post na forum. Pozdrawiam!

Już sam się rozejrzałem i wiem, że mogę złożyć skargę do Prezesa Sądu na nieprawidłową kwotę opłaty sądowej i uzyskać zwrot nadpłaconej kwoty. Tylko dalej nie wiem, czy sąd rozpatrzy mój wniosek o przekazanie sprawy do trybu uproszczonego. Chyba muszę poczekać na decyzję sądu.

Powrót