Konieczność zgłoszenia zbioru danych do GIODO ?

• Autor wątku Autor wątku tejer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tejer

Chciałbym uzyskać potwierdzenie (bądź nie) mojej interpretacji odnośnie rejestracji bazy danych do GIODO.

Zagadnienie dotyczy pomysłu, tj. stworzenia internetowego systemu umożliwiającego wystawianie faktur VAT przez użytkowników (zalogowanych lub nie) - według mojej interpretacji i idąc za informacjami ze strony GIODO:
"Z obowiązku rejestracji (na podstawie pkt. 8 tego przepisu) wyłączone są zbiory danych przetwarzanych w celu wystawienia faktury, rachunku lub prowadzenia sprawozdawczości finansowej".

Planowany serwis byłby tylko do wystawiania faktur, żadnych innych operacji program nie umożliwiałby. Użytkownik loguje się do serwisu, podaje dane ogólne, sprzedawcy/nabywcy i pozycji dokumentu. Dokument taki zapisuje się w bazie. Następnie można go wyszukać, wydrukować czy wysłać mailem do nabywcy.

Czy mogę prosić o potwierdzenie mojej interpretacji - iż dla takiego systemu nie wymagane jest zgłoszenie zbioru bazy danych do GIODO ?

Niestety GIODO nie świadczy już infolinii i uzyskanie takich informacji jest utrudnione u źródła :/

Powrót