Konieczność zwrotu stażu po waloryzacji renty rodzinnej

• Autor wątku Autor wątku Janina77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janina77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich forumowiczów.
Proszę o pomoc w następującej kwestii:
W kwietniu 2012 roku zarejestrowałam się w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna. Ważną informacją jest to że pobierałam wtedy rentę rodzinną nie przekraczającą połowy minimalnego wynagrodzenia, więc miałam prawo do otrzymania tego statusu (osoby bezrobotnej).
W maju dostałam staż w salonie fryzjerskim. Wszystko byłoby dobrze aż do dnia waloryzacji renty po której wzrosła ona o 49zł po czym zaczęła przekraczać połowę minimalnego wynagrodzenia. Zgodnie z przepisami w takiej sytuacji tracę prawo do statusu osoby bezrobotnej i tym samym tracę również prawo do stażu. Niestety przez zwykłą nieuwagę/niewiedzę nie zgłosiłam tego faktu do UP.
Teraz dostałam pismo z UP o konieczności zwrotu stażu za dwa miesiące w których podniesiono mi wysokość renty.
Proszę o informację czy jest jakaś możliwość odwołania się o tej decyzji, aby nie oddawać pieniędzy za okres dwóch miesięcy stażu? Ewentualnie czy jest możliwość rozłożenia tego na raty, oraz czy nie dostanę jakiejś dodatkowej kary?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Janina77 napisał:
czy jest jakaś możliwość odwołania się o tej decyzji, aby nie oddawać pieniędzy za okres dwóch miesięcy stażu?
Odwołanie oczywiście możesz złożyć, bo to jest Twoje prawo... na złożenie odwołania masz 14 dni od dnia doręczenia Ci decyzji. Natomiast uwzględnienie Twojego odwołania to już osobna sprawa, a tutaj nie widzę możliwości, aby uniknąć zwrotu środków.
Janina77 napisał:
Ewentualnie czy jest możliwość rozłożenia tego na raty, oraz czy nie dostanę jakiejś dodatkowej kary?
Dodatkowej kary nie dostaniesz, natomiast kwestia rozłożenia należności na raty omawiana była w wątkach: http://forumprawne.org/bezrobocie/602744-zasilek-dla-berobotynych.html oraz http://forumprawne.org/bezrobocie/50442-rezygnacja-ze-stazu-25.html (czytaj od postu #244 i dalej).
Jeśli po przeczytaniu tematów nadal będziesz mieć wątpliwości zapraszamy z pytaniami :)

Powrót