Konkubinat-malozenstwo-spadek

• Autor wątku Autor wątku Zainteresoway
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zainteresoway

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Po okolo 8 latach zwiazku w konkubinatu i 3 latach malozenstwa zmarl moj brat, pozostawiajac zone i 9 letnia corke oraz dwoch doroslych synow z pierwszego malzenstwa.
Przed konkubinatem oboje nie posiadali zadnego majatku. W czasie konkubinatu kupili dom i warsztat pracy w ktorym razem pracowali.
Dlugi splacali razem ze wspolnie zarobionach pieniedzy (sa swiadkowie), jednak kupione nieruchomosci byly notorialnie wlasnoscia mojego brata. Jak sie pozniej dowiedzialem, jeszcze przed zawarciem malzenstwa brat moj napisal notorialnie testament, przepisujac caly majatek dzieciom. Dwie kopie testamentu dal do przechowania swojej siostrze a trzecia mial w swoich dokumentsch. Kilka tygodni przed swoja smiercia kazal przyniesc swojej siostrze, (juz do szpitala) testamenty i przy niej je zniszczyl mowiac ze testament jest juz niewazny, a trzeci zniszczyl w domu w obecnosci szwagerki swojej zony,szwagierki i tesciowej. Wkrodce zmarl.
Natychmiast po smierci , na wniosek jednego z synow zostal przeprowadzony podzial majatku bez uwzglednienia uniewaznionego testamentu. Kazdy spadkobierca otrzymal sadownie po jednej czwartej. Juz to orzeczenie sadowe bylo dla mnie wysoce niesprawiedliwe i sprzeczne z zasadami współżycia społecznego.
Po przeszlo osmiu latach jeden z synow zlozyl pozew do sadu o ponowny podzial majatku z uwzglednieniem zniszczonego i wedlug mnie uniewaznionego testamentu.
Sad przyjal pozew, czekamy na termin rozprawy.
Znaczyloby to ze zona ktora miala ogromny wklad w zgromadzeniu tego majatku pojdzie z niczym?
Synowie z pierwszego malzenstwa posiadaja po kilka wyrokow sadowych tez za interesy z narkotykowymi. Przypuszczam ze maja dosyc pieniedzy i ukladow aby sprawe odpowiednio pokierowac.
Dlatego roztrzygniecie bedzie interesujace.
Co myslec o takiej sprawiedliwosci podzialu majatku.
pozdrawiam.

Przecież dopiero złożono pozew, a Pan już wie jaki będzie wyrok???? Może trzeba najpierw poczekać ze 3 lata to się okaże ????

Powrót