konkubinat

• Autor wątku Autor wątku manila_83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manila_83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam bardzo potrzebuję informacji o konkubinacie i mozliwości dziedziczenia po konkubencie lub domaganie się po rozsatniu np. alimentów dla konkubiny. Sytuacja wygląga następująco: ojciec zaczął spotykac z pewna osobą, która bez zbędnych sentymentów twierdzi że będzie z ojcem tylko 2 lata bo po takim okresie życia w konkubinacie będzie mogła dobrac sie do jego majątku, do tej pory uważałam ze to bzdura ale ostatnio doszły mnie słuchy, że cosię w tym zakresie zmieniło...bardzo proszę o informacje...

interesuje mnie rownież czy jeżeli w mieszkaniu własnościowym po sprawie spadkowej gdzie właścielami są: ojciec, ja i brat (po 1/6) bez naszej zgody ojciec może zameldować ta osobę, czy my jako współwłasciciele możemy mieć na to wpływ??

osoba z którą spotyka się ojciec jest bardzo pewne siebie ostatni wyliczyła sobie, że aby nas spłacić z tej 1/6 części powinna zapłacić mi i bratu po 22 tys. czy jeżeli to zrobi bedę musiała opuścić mieszkanie niezależnie od tego czy będę miała dokąd sie przeprowadzić...w jaki sposób obliczyc kwotę którą powiniem nam zapłacic ojciec..dodam że po mamie odziedziczyliści po 1/6 części mieszkanie ( ok108 m2) działkę i 2 samochody, czy potrzebna bedzie interwencja sądu? czy spłacenie nas będzie równoważne z tym że po ojcu nie będziemy dzidziczyć??

bardzo prosze o pomoc...

Jesli chodzi o dziedziczenie, to bzdura, chyba ze ojciec sporzadzi testament na ową kobietę.
Jesli chodzi o zameldowania to wg mnie moze ją zameldować.
A jesli chodzi o mieszkanie, to bedzie decyzja Pani i brata czy odsprzedac ojcu swoj udział w mieszkaniu czy nie.
[cytat:2kgc3qtp] czy spłacenie nas będzie równoważne z tym że po ojcu nie będziemy dzidziczyć?? [/cytat:2kgc3qtp]
Nie. Wrecz przeciwnie, ojciec zostawi wiekszy spadek, a jesli nie zostawi testamentu to Wy bedziecie spadkobiercami :P

Powrót