chodziło mi bardziej, że pójdą na asesurę sędziowską i prokuratorską, a nie o miejsce odbywania asesury

no, ale i tak wydaje mi się, że w przypadku asesury prokuratorskiej nadal będą uwzględniane preferencje aplikantów

co do sędziowskiej no to nigdy tego nie uwzględniali, wiec tutaj trzeba mieć jak najlepszy wynik na egzaminie sędziowskim, ale dla chcącego nic trudnego
na tej Waszej ankiecie na fb jest tendencja jakieś 50:40 na rzecz sędziowskiej, zagłosowało tam chyba nieco ponad 90 osób, a zatem mniej niż połowa; druga kwestia czy faktycznie osoby, które zagłosowały wybiorą zgodnie z tym co zadeklarowały w ankiecie facebookowej... jak dla mnie taka ankieta jest na tą chwilę zbędna, nie macie jeszcze wyników ze wszystkich sprawdzianów, nie macie ogłoszonego limitu miejsc i nie macie listy rankingowej... a te okoliczności raczej determinują wybór mocno. Ktoś na przykład może zobaczyć, że jego wynik nie jest jakiś rewelacyjny i dojdzie do wniosku, że nie da rady na sędziowskiej. Albo zobaczy, że słabsze jednostki idą na prokuratorską i wybierze prokuratorską, bo tam będzie miał większe szanse na dobre miejsce na liście rankingowej po egzaminie końcowym

Także z wnioskami ja bym poczekał... różnie może być, jeszcze wyjdzie, że na prokuratorską pójdzie więcej osób w ostatecznym rozdaniu, tak mi się zdaje... to jest indywidualny wybór każdego i większość z nas pewnie ma obraz sytuacji w kraju i specyfiki obu tych zawodów
I nie miejcie pretensji do ludzi z tegorocznego naboru, bo oni nie mieli żadnego wpływu na losy rocznika VIII ogólnej :/ jeśli faktycznie obetną Wam limity to pewnie nieznacznie, chociaż wtedy to nie widzę żadnego sensu, żeby kilkadziesiąt osób zostawiać bez racjonalnego wytłumaczenia na lodzie. Co do wysokości stypendium nie mam pojęcia jak oni to rozwiązali, ale zauważcie, że pierwotna wersja zakładała właśnie to, czego większość obecnych aplikantów się domaga:/ To głównie inicjatywa aplikantów KSSiP, w tym aplikantów AO spowodowała, że zachowano dla Was dotychczasowe zasady... Poza tym zauważcie, że zasypywanie pism Ministerstwa co krok to z różnymi wnioskami, jakie wychodziły w ostatnim czasie od aplikantów AO mogły spowodować, że MS się delikatnie mówiąc wzburzyło i przez to będą chcieli Was nieco skarcić... ostatnimi rocznikami likwidowanej aplikacji raczej mało kto się będzie przejmował. No ale trzeba być jednak dobrej myśli, że nie obetną Wam tych limitów, chociaż ta plotka, która wyszła o 90 miejscach na aplikacjach specjalistycznych dla Waszego rocznika okazuje się realna. Zobaczymy, niedługo wszystko się wyjaśni