Konkurs - aplikacja KSSiP 2018

• Autor wątku Autor wątku natalis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam nadzieje, że to prawda.
Liczę też na to, że te nowe metody przeciwdziałania nieuczciwym praktykom, jakkolwiek miałoby to wyglądać, nie odbiją się na organizacji egzaminu. Np. prześwietlanie każdego wchodzącego na sale, tłumaczenie, że to klamra od paska, klucze od samochodu itp. może sprawić, że na rozpoczęcie egzaminu przesunie się o parę godzin.
Tak czy inaczej wiadomość (plotka) cieszy.

I tak czeka się długo od wejścia na salę do testu :)
Byłoby cudownie, gdyby coś z tym w końcu zrobiono :)

Ostatnia edycja:
W tym roku egzamin prokuratorski zostanie przeprowadzony w hali Tauron Arena w Krakowie, więc pewnie nasze egzamin też będzie w Krakowie.

A wracając do merytoryki, myślicie że dział XIII kpk dotyczacy postępowania w sprawach karnych ze stosunków międzynarodowych można odpuścić ?

beneficialowner napisał:
A wracając do merytoryki, myślicie że dział XIII kpk dotyczacy postępowania w sprawach karnych ze stosunków międzynarodowych można odpuścić ?

Zdecydowanie tak, ale polecam chociaz raz przeczytac.

Novinka87 napisał:
Zdecydowanie tak, ale polecam chociaz raz przeczytac.

Bo przyznam że trochę jestem na bakier z czasem a w rozporządzeniu MPK nie wyszczególnili. Dzięki za odpowiedź ;)

Odbieram wrażenie, że najczęściej pojawiającym się tutaj tematem jest problem osób korzystających z toalety podczas egzaminu. Przyznam Wam, że sama w toalecie w tamtym roku, pod koniec egzaminu, byłam. Tylko ten telefon jakby zostawiłam w depozycie i.. kurcze no, robiłam tam siku. Na swoją zgubę, wypiłam całą wodę, którą dostaliśmy i nie wysiedziałabym do końca. Wydaje mi się, że mój przypadek nie był odosobniony zwłaszcza, że będąc w w/w miejscu dało się słyszeć odgłosy typowe.. Czy to nie jest trochę tak, że co roku po egzaminie jest wielki szum spowodowany domysłami pozostałych kandydatów, a tak na prawdę ściąganie w kiblu odbywa się na dużo mniejszą skalę niż się wydaje? Konieczność skorzystania z toalety często pojawia się w nerwach!
Co nie zmienia faktu, że cieszyć się będę ogromnie jak kilka osób (chociaż dla przykładu!) wyleci z hukiem z egzaminu np. za posiadanie telefonu.

Problemem toalet jest nie to, że ludzie z nich korzystają w czasie egzaminu, tylko to że bez problemu można na sale wnieść telefon i w kibelku ściągnąć.

Kolejna sprawa, że na teście są masowe wycieczki do wc, a na kazusach (w tamtym roku siedziałem blisko wc) z toalety uczestnicy korzystają sporadycznie (uwzględniam fakt, że w porównaniu do testów jest 1/4 startujących). Mi to daje dużo do myślenia, bo albo do kazusów dostają się jednostki z silnym pęcherzem, albo na kazusach z komórki nie da się ściągnąć, a więc ludzie nie chcą tracić czasu.
Jest jeszcze taka opcja, że ten co ściąga, to i tak 2-4 punkty tak zdobyte mu nie pomogą, a osoby dobrze przygotowane co trafiają na kazusy nie ściągają. To chce wierzyć.

Nie wiem jak w tym roku będzie z komórkami, ale jeśli zostanie wyeliminowane ich wnoszenie przez np. bramki, to zastanawia mnie czy obleganie toalet będzie mniejsze. Przypuszczam, że tak.

A skąd ta wiadomość że będą bramki bo jestem za ich wprowadzeniem na teście to te właśnie 2-4 punkty decydują o być albo nie być

na sędziowskiej w kssipie też są egzaminy i jakoś nikt nie wychodzi i ludzie dają radę, oczywiście zależy od egzaminatora, ale są tacy, że nie pozwalają.

Do osób z poprzednich wpisów. Wiele osób (nie tylko z tego forum) cieszy się że Szkoła w tym roku skutecznie zweryfikuje czy ktoś wejdzie z telefonem na hale. Najbardziej cieszy mnie fakt, iż zgodnie z regulaminem samo posiadanie telefonu będzie skutkowało dyskwalifikacją, z tą różnicą iż weryfikacja w TYM ROKU będzie rzeczywista i skuteczna. A już kończąc ten temat najbardziej cieszy mnie, że każda uczciwa osoba będzie miała równe szanse podczas egzaminu.

RWO mam nadzieje, że masz racje i to co piszesz okaże się prawdą.

a czy już coś wiadomo na temat miejsca przprowadzenia egzaminu? z tego co pamiętam to zapowiadano, że odbędzie się on równocześnie w kilku miastach min. w Warszawie?

Ktoś ma książkę Aplikacja sędziowska i prokuratorska p. Sypniewskiej? jak oceniacie

PrawoManiak napisał:
a czy już coś wiadomo na temat miejsca przprowadzenia egzaminu? z tego co pamiętam to zapowiadano, że odbędzie się on równocześnie w kilku miastach min. w Warszawie?
Nie ma jeszcze żadnej informacji w tej sprawie.

Pytanie z innej aczkolwiek bardzo istotnej kategorii:) Czy któraś z mam planuje pogodzić zjazdy z opieką w tym czasie nad dzieckiem - mianowicie czy jest szansa takiej organizacji chociażby w DA aby brać ze sobą dziecko (3 latka). Nie mam oczyeiacie na mysli zajec z dzieckiem xD ale sam fakt pakowania corki na tydzien juz mnie przeraza :). Bądź czy ktoś zna sytuację w której mama aplikant jeździ z dzieckiem do krakowa (sama) o jesy to w stanie wszystko pogodzić i zorganizować? Dziekuje :-)

Były matki z niemowlętami, można wziąć pokój dwuosobowy z dodatkowym łóżkiem. Ale trzeba dziecku zapewnić opiekę w trakcie zajęć. Więc przyjeżdżały z dodatkowym członkiem rodziny. Tyle jeśli chodzi o techniczne sprawy. Jednak raczej matki zostawiają dzieci w domu, pod opieką rodziny.

Być może ktoś już zadał to pytanie, lecz kto pyta nie błądzi. Na jakim etapie wybiera się na jaką aplikacje chce sie dostać. W dokumentach potrzebnych do zgłoszenia się do konkursu nie ma miejsca na wskazanie, czy chcemy się dostać na aplikacje sędziowską czy prokuratorską?

zaklopotana12 napisał:
Być może ktoś już zadał to pytanie, lecz kto pyta nie błądzi. Na jakim etapie wybiera się na jaką aplikacje chce sie dostać. W dokumentach potrzebnych do zgłoszenia się do konkursu nie ma miejsca na wskazanie, czy chcemy się dostać na aplikacje sędziowską czy prokuratorską?

Jeśli będziesz mieć to szczęście, żeby się dostać to wtedy wybiera się na którą, począwszy od osoby która uzyskała najwięcej punktów.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót