Konkurs, fansite, themeforest

• Autor wątku Autor wątku jekka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jekka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam!
Jestem całkowicie zielony w tych sprawach i chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy.

1. Czy aby otworzyć stronę fanowską jakiejś osoby publicznej (tj. aktorki/piosenkarki) muszę mieć jakąś zgodę?

2. Czy jeżeli posiadam takową stronę i chciałbym zorganizować konkurs dla użytkowników, co muszę zrobić? Czy muszę mieć 18 lat i zarejestrowaną jakąś działalność?

3. Jeżeli zakoduję stronę (tj. layout) używając grafik z internetu (ogólnodostępne), bądź grafik, które kupie (premium) i chcę go sprzedać (np. za pośrednictwem serwisu ThemeForest) czy będzie to zgodne z prawem? Muszę mieć zarejestrowaną jakąś działalność czy coś w tym stylu?

4. Gdy wykonam autorski skrypt PHP (przykładowo - system ogłoszeń) i chcę go sprzedać za pomocą serwisu Allegro, bądź CodeCanyon.net, muszę mieć zarejestrowaną jakąś działalność czy coś w tym stylu?

5. Jeżeli za pośrednictwem internetu, korzystając z jakiejś strony (np. zlecenia.przez.net) podejmę się jakiegoś zlecenia, czy muszę mieć otwartą działalność, lub coś w tym stylu?

Wiem, dużo pytań, przepraszam i z góry dziękuję za odpowiedź.

jekka napisał:
1. Czy aby otworzyć stronę fanowską jakiejś osoby publicznej (tj. aktorki/piosenkarki) muszę mieć jakąś zgodę?
nie, ale lepiej byłoby zapewne współpracować. Trzeba natomiast uważać na możliwość naruszenia dóbr osobistych takiej osoby.
Czy jeżeli posiadam takową stronę i chciałbym zorganizować konkurs dla użytkowników, co muszę zrobić? Czy muszę mieć 18 lat i zarejestrowaną jakąś działalność?
zależy, co i w jakiej formie chciał byś zrobić.
Jeżeli zakoduję stronę (tj. layout) używając grafik z internetu (ogólnodostępne), bądź grafik, które kupie (premium) i chcę go sprzedać (np. za pośrednictwem serwisu ThemeForest) czy będzie to zgodne z prawem? Muszę mieć zarejestrowaną jakąś działalność czy coś w tym stylu?
możesz, jeśli będziesz sprzedawał licencje do wykonanego szablonu. Oczywiście, trzeba płacić wtedy podatki.
Gdy wykonam autorski skrypt PHP (przykładowo - system ogłoszeń) i chcę go sprzedać za pomocą serwisu Allegro, bądź CodeCanyon.net, muszę mieć zarejestrowaną jakąś działalność czy coś w tym stylu?
jw. Poszukaj dodatkowo w 'Archiwum' działu albo opcją 'Szukaj' - było już o tym wielokrotnie ...
Jeżeli za pośrednictwem internetu, korzystając z jakiejś strony (np. zlecenia.przez.net) podejmę się jakiegoś zlecenia, czy muszę mieć otwartą działalność, lub coś w tym stylu?
zależy, czego miałbyś się podjąć. Jeśli wykonania czegoś (np. strony www) można to robić na zasadzie umowy o dzieło, a potem rozliczyć swój podatek dochodowy (PIT) na koniec roku. Też już było na forum.. poszukaj...

Na początek - bardzo dziękuję za odpowiedź.

_chris_ napisał:
nie, ale lepiej byłoby zapewne współpracować. Trzeba natomiast uważać na możliwość naruszenia dóbr osobistych takiej osoby.
To pewne, jednakże osoba publiczna, która ma bardzo wielu fanów wątpię, aby była chętna do współpracy z jakimś małym serwisem, dopiero co powstałym, poza tym, osoba ta jest spoza granic Polski, ale to już inne kwestie.

_chris_ napisał:
zależy, co i w jakiej formie chciał byś zrobić.
Osoba, której fansite posiadam, to aktorka/piosenkarka, właśnie wydała nową płytę i chciałbym zorganizować prosty konkurs dla zarejestrowanych typu "odpowiedz na pytanie -> możesz wygrać płytę (losowanie)" czy coś w tym stylu.

_chris_ napisał:
możesz, jeśli będziesz sprzedawał licencje do wykonanego szablonu. Oczywiście, trzeba płacić wtedy podatki.
Licencje? Czyli nie będę sprzedawał obrazków/kodów, tylko właśnie "licencje", czy jak? Bo jam młody i niezbyt zrozumiałem.

_chris_ napisał:
zależy, czego miałbyś się podjąć. Jeśli wykonania czegoś (np. strony www) można to robić na zasadzie umowy o dzieło, a potem rozliczyć swój podatek dochodowy (PIT) na koniec roku.
No tak, czyli ja jako niepełnoletni nie mam raczej możliwości jakoś tak (w wykonywaniu stron) sobie dorobić ;d.

jekka napisał:
Licencje? Czyli nie będę sprzedawał obrazków/kodów, tylko właśnie "licencje", czy jak? Bo jam młody i niezbyt zrozumiałem.
Jeśli chcesz sprzedać swoją grafikę, szablon www, to w rzeczywistości sprzedajesz kupującemu licencje, czyli pozwolenia na korzystanie z nich. Prawa autorskie pozostają przy tobie, jako twórcy tych prac. Więcej - poszukaj w dziale Prawo autorskie.
No tak, czyli ja jako niepełnoletni nie mam raczej możliwości jakoś tak (w wykonywaniu stron) sobie dorobić ;d.
przecież napisałem, że możesz to robić na bazie umów o dzieło. To, że jesteś niepełnoletni nie przeszkadza - taką umowę potwierdza twój opiekun prawny (rodzic), a ty rozliczasz swój PIT (jedynie rodzic musi go za ciebie podpisać, dopóki nie będziesz pełnoletni).

Jakbyś był w stanie mi tylko już pomóc (odpowiedzieć) odnośnie tego konkursu - jeżeli jesteś zarejestrowany, odpowiedz na losowe pytanie (będzie ich kilka, związane z osobą o której jest fansite), a możesz wygrać płytę (losowanie spośród wszystkich zgłoszonych) - czy muszę coś gdzieś zgłaszać / płacić czy coś?

Powrót