Konkurs FB i 1.8 mln wygranej - oszukali mnie

• Autor wątku Autor wątku edek88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
E

edek88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, 22 kwietnia na profilu facebook "Lotto Polska - radość z wygranej" został ogłoszony konkurs, w którym wziąłem udział. Dziś okazało się że jestem jednym z pięciu zwycięzców nagrody w postaci 5 000 zł co miesiąc przez 30 lat. Niestety okazało się, że aby odebrać nagrodę trzeba wysłać formularz, a ten jest niemożliwy do pobrania lub też trzeba wysłać sms (i zgodzić się na płatną subskrypcję). Sprawdziłem więc profil i okazało się, że oficjalny profil lotto to "LOTTO. Radość wygrywania" a nie "Lotto Polska - radość z wygranej" na oficjalnej stronie lotto znalazłem też oświadczenie o innych podejrzanych kontach FB niezwiązanych z LOTTO.

Czuję się oszukany na 1.8 mln złotych. Czy można żądać odszkodowania od twórcy takiego konkursu? Może jakiś pozew zbiorowy?

Posiadam screeny potwierdzające moją wygraną.

edek88 napisał:
Czuję się oszukany na 1.8 mln złotych.
Wplacił im pan 1,8 mln - jeśli nie to nie został pan oszukany na tą kwotę.
Dla bytu przestepstwa konieczne jest doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem - czy takie nastąpiło? (bo z subskrypcji pan nie skorzystał)
Moze pan zgłosić podejrzenie popłnienia oszustwa i tylko tyle - bo kogo chce pan pozywać w pozwie zbiorowym?Oszusta?

Nic nowego - odpowiednio preparując link na w/w portalu można za każdym razem powodować wskazanie osoby, która w niego klika...

Standardowy model dzialania oszustow. Na lewym portalu wyloniaja kilku "zwyciezcow", gdzie jest kilka podstawionych kont, plus jeden spreparowany link, ktory zawsze odsyla do profilu osoby, ktora kliknela. Jak ty kliknales to przeszlo na twoj profil jak ja bym kliknal to przeszloby na moj. Dobrze, ze miales glowe na karku i nie zapisales sie na subskrypcje, bo taki jest cel dzialania.nikt cie nie oszukal na 1,8 mln, bo tak naprawde nigdy tej kasy nie bylo

Widać, że naiwnych nie brakuje. Ja co jakiś czas dostaję podobne komunikaty o wygranej. Wyrzucam je do śmieci. Nie radzę odpowiadać. Będzie płacz i zgrzytanie zębami :)

Nie byłeś jednym z 5 wygranych, ponieważ tylko 4 linki do profilów były prawidłowe, natomiast 5 link był uszkodzony przez co kierował do zalogowanego profilu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót