Konkursy pieniężne

• Autor wątku Autor wątku DawidNet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DawidNet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

jak wygląda prawnie sytuacja poniżej opisana, chodzi mi dokładnie, czy gdzieś łamie prawo?

Planuje otwarcie strony, w której będę konkursy, a raczej nazwałbym to zabawami, gdyż konkurs kojarzy się z losowaniem, a wiem że nie można tworzyć takich scenariuszy bez odpowiednich licencji.

A więc:

Na stronie znajdowałaby się pokoje na których widnieje godzina rozpoczęcia "zabawy". Żeby wsiąść udział w zabawie, trzeba posiadać pewną kwotę punktów na swoim koncie. Punkty można zakupić za pośrednictwem przelewu lub smsa.

Jest pokój w którym do wygrania będzie 500 zł, zabawa startuje o 20:30, w praktyce wejście przykładowo kosztuje 5 zł, żeby w ogóle brać udział.
W tym pokoju, jest prowadzona wizja LIVE (czat na żywo), jest tam osoba, która zadaje jedno trudne pytanie. Kto pierwszy odpowie poprawnie na pytanie, wygrywa kwote 500 zł. Nie chodzi mi tutaj o kwestie jak działa strona itd, bo to wszystko jest już zrealizowane (jest okienko gdzie wpisuje się odpowiedzi i pierwsza poprawnie udzielona zostaje wyłapana i zwycięzca po prostu wygrywa), lecz bardziej chodzi mi o to czy jak osoba wygra te 500 zł, to mogę jej po prostu zrobić przelew na konto, bez żadnych problemów ? W sensie, poproszę ją za pośrednictwem maila o skan dowodu osobiste, żeby mieć pewność że ma ukonczone 18 lat, bo to warunek brania udziału w zabawie, poproszę o podanie nr konta, a później wykonam na nie przelew.

Jak to wygląda prawnie ? Jak ktoś zapłacił za wejście, to już nie jest że za darmo dostał pieniądze ? Wygrał zagadke. Jak z kwestią podatkową, czy obowiązuje jakaś kwota wolna od podatku ? Jeżeli jest jakiś podatek, kto go pokrywa ?

Chodzi mi dokładnie o kwestie finansowe.

Będę wdzięczny za udzielenie informacji.

Pozdrawiam

Powrót