Konsekwencje egzekucji alimenatycjnej

• Autor wątku Autor wątku Lisuch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lisuch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!

W sierpniu '15 złożyłam wniosek o przeprowadzenie egzekucji na moim ojcu-dłużniku. Egzekucja okazała się być bezskuteczna, gdyż mój ojciec nie ma umowy o pracę, a przy okazji wyjechał za granicę.
W grudniu '15 dostałam informację od rodziny ojca, iż ten chce spłacić swój dług i płacić na bieżąco. Wymaga jednak ode mnie pisma od komornika o zaprzestaniu pościgu.

Stąd moja pytania:
- czy pismo o bezskuteczności egzekucji świadczy o tym, że sprawa jest zamknięta i komornik nie podejmie już żadnych działań?
- czy złożony wniosek może zostać wycofany? Jeśli tak - jakie są tego konsekwencje? Jak wygląda procedura?
- jakie konsekwencje ponosi dłużnik przy spłacaniu długu (oprócz odsetek)? Mój ojciec wyraźnie czegoś się boi.

Z góry dziękuję za pomoc.

ad 1) w przypadku alimentów bezskuteczność egzekucji nie powoduje umorzenia postępowania - czyli sprawa nie jest zamknięta
ad 2) może być wycofany - poprzez złożenie wniosku o umorzenie postepowania egzekucyjnego, konsekwencją jest naliczenie opłaty egzekucyjnej przez komornika w wysokości 5% rocznych alimentów
ad 3) płaci każdorazowo opłatę egzekucyjną (8% lub 15% wyegzekwowanej kwoty w zależności od sposobu wyegzekwowania) oraz inne koszty postępowania egzekucyjnego

Powrót