konsekwencje nie zatrudnienia pracownika po stażu

• Autor wątku Autor wątku alanaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alanaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, organizowałam staż dla bezrobotnego pracownika w ramach projektu RPO WM przez PUP. We wniosku zobowiązałam się do zatrudnienia pracownika na umowę o prace na przynajmniej 3 msc. Podpisaliśmy umowę na czas nieokreślony, jednak pracownik po 2 msc zrezygnował z pracy, rozwiązałam prace na podstawie porozumienia stron ;( zupełnie zapominając o zobowiązaniu. jakie mogą być tego konsekwencje? co powinnam zrobić w takiej sytuacji? bardzo proszę pomoc

Proszę sprawdzić dokładnie umowę z PUP. Tam powinny być wskazane czy są jakieś konsekwencje albo czy trzeba zgłosić do urzędu wcześniejsze rozwiązanie umowy z byłym stażystą.

no właśnie nie ma nic konkretnego, albo ja nie widzę :( z umowy: organizator zobowiązuje sie do :(...) o) zatrudnienia po zakonczonym stazu bezrobotego wskazanego w w pararafie 1 umowy( zgodnie z deklaracją złożoną we wniosku).
W przypadku jakichkolwiek przyczyn powodujących nie zatrudnienie stazysty po okresie odbywania stażu, Organizator zobowiązany jest poinformowac UP pisemnie o powodach jej nie zatrudnienia w terminie 14 dni od zakonczenia stazu.

Dalej też nic nie ma?
Skoro to pracownik odchodzi, to nie widzę powodu, żeby PUP miał robić Pani nieprzyjemności. Chociaż należałoby powiadomić PUP o wcześniejszym rozwiązaniu umowy przez pracownika.

Generalnie, tak bym zrobiła, niestety zupełnie to przeoczyłam, a sprawa miala miejsce 3 msc temu... poza tym mamy rozwiazanie umowy za porozumieniem stron.. hmmm. umowa była na 5 miesiecy, od - do konkretnych dat. Czy to nie zwalnia mnie z czynnosci po dacie zakonczenia umowy?

alanaa napisał:
Generalnie, tak bym zrobiła, niestety zupełnie to przeoczyłam, a sprawa miala miejsce 3 msc temu... poza tym mamy rozwiazanie umowy za porozumieniem stron.. hmmm. umowa była na 5 miesiecy, od - do konkretnych dat.
Lepiej zgłosić to później, ale zgłosić. Poza tym ktoś to porozumienie stron zainicjował... załączy Pani w piśmie do PUP kopię prośby pracownika o rozwiązanie umowy na mocy porozumienia stron i jest Pani czysta.

alanaa napisał:
Czy to nie zwalnia mnie z czynnosci po dacie zakonczenia umowy?
Żeby móc to potwierdzić na 100% musiałabym mieć wgląd w całą umowę.

Ostatnia edycja:
Śmierdzi przekrętem.

Masz pismo, w którym to on wnosi o rozwiązanie za porozumieniem stron?

przekrętem? :/ mam wypowiedzenie umowy przez pracownika i rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.
co w takim pismie napisać?

Kyudo napisał:
I to wszystko z jego inicjatywy?
Na a co w tym dziwnego? Nie ma niewolnictwa, pracownik może znaleźć sobie inną, lepszą pracę.
Jak napisałam w poście #6 należy do uwiarygodnienia załączyć kopię prośby pracownika o rozwiązanie umowy na mocy porozumienia stron.

Powrót