Konsekwencje niepłacenia podatku od nieruchomości po śmierci jej właściciela

• Autor wątku Autor wątku kikulec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kikulec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Za nieruchomość, która niegdyś należała do naszych rodziców od wielu lat nie jest płacony podatek od nieruchomości.
Mama zmarła w 2012 roku a ojciec w 2015.

Po śmierci ojca, siostra (która ciągle tam mieszka) wielokrotnie upominała się w gminie że chce płacić ten podatek, ale mówili jej że nie może dopóki nie zakończy formalności związanych z przejęciem spadku.

W 2019 roku zapadło postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku (po obu rodzicach).
Dopiero jednak z tym roku byliśmy u notariusza i dokonaliśmy działu spadku, na skutek którego mojej siostrze przypadło w całości mieszkanie po rodzicach.
Teraz w końcu poszła z tym aktem notarialnym do gminy i mówią jej żeby czekała na decyzję.

Siostra boi się, że będzie teraz musiała zapłacić zaległy podatek za okres aż od 2015 roku (kiedy ojciec przestał płacić). Ja jednak nie jestem pewien, bo wiem że takie rzeczy się przedawniają. Jednak przepisy w tym zakresie wydają się dość zawiłe i za bardzo nie wiem jak interpretować w tym kontekście np. art. 68, 70 czy 100 ordynacji podatkowej. Zwłaszcza, że zapewne są jeszcze i inne, które mają tu znaczenie.

Byłbym więc bardzo wdzięczny gdyby ktoś z Państwa wyjaśnił jakiego rodzaju decyzji i za jaki okres możemy się teraz spodziewać w kwestii tego podatku, który nie był uiszczany od 2015 roku.

kikulec napisał:
Po śmierci ojca, siostra (która ciągle tam mieszka) wielokrotnie upominała się w gminie że chce płacić ten podatek, ale mówili jej że nie może dopóki nie zakończy formalności związanych z przejęciem spadku.
Bzdura. Powinna płacić na bieżąco.

Podatnikami podatku od nieruchomości są osoby fizyczne, osoby prawne, jednostki organizacyjne, w tym spółki nieposiadające osobowości prawnej, będące:
1) właścicielami nieruchomości lub obiektów budowlanych,
2) posiadaczami samoistnymi nieruchomości lub obiektów budowlanych;
3) użytkownikami wieczystymi gruntów;
4) posiadaczami nieruchomości lub ich części albo obiektów budowlanych lub ich części, stanowiących własność Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego, jeżeli posiadanie:
a) wynika z umowy zawartej z właścicielem, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa lub z innego tytułu prawnego, z wyjątkiem posiadania przez osoby fizyczne lokali mieszkalnych niestanowiących odrębnych nieruchomości,
b) jest bez tytułu prawnego, z zastrzeżeniem ust. 2.

kikulec napisał:
Teraz w końcu poszła z tym aktem notarialnym do gminy i mówią jej żeby czekała na decyzję.

Powinna złożyć stosowną deklarację.

kikulec napisał:
Siostra boi się, że będzie teraz musiała zapłacić zaległy podatek za okres aż od 2015 roku (kiedy ojciec przestał płacić).
Cześć się przedawniła. 5 lat wstecz, będzie musiała zapłacić + odsetki. Ale podstawą płacenia jest decyzja, a skoro nie było takiej to obowiązek nie powstał. Tyle, że ona zapewne nie dopełniła obowiązku i jako zobowiązana nie złożyła deklaracji ws. podatku od nieruchomości.

kikulec napisał:
jakiego rodzaju decyzji
OP daje sporo możliwości organowi podatkowemu w takiej sytuacji. Zależy jak pazerny będzie. Może wydać tylko bieżącą decyzję i tyle. Za 5 lat zaległe podatki się przedawnią. Może wydać za 5 lat wstecz i wówczas trzeba będzie płacić. Może dorzucić grzywnę za niezłożenie deklaracji i tym samym unikanie opodatkowania. Trudno przewidzieć.
Pilnuj postępowania.

OK. Dziękuję bardzo - będziemy pilnować..

Ostatnia edycja:
Powrót