Konsekwencje prawne z racji posiadania nieodpowiedzialnych rodziców.

• Autor wątku Autor wątku krawat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krawat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Szukam odpowiedzi na nestpujące pytanie.

W jaki sposób jestem odpowiedzialny za swoich rodziców, czy w sytuacji gdy osiągną wiek emerytalny a nie wypracują odpowiedniej ilości lat by otrzymać emeryturę to czy w jakiś sposób będę zmuszony im pomagać? Na przykład poprzez świadczenie alimentacyjne?

Nie potrzebuję w tym miejscu argumentów o specyfice moralnej, ani rozpraw polegających na wskazaniu sumienia itd, bez opisywania zaznaczam, że moja sytuacja jest skrajna i rozważam ekstremalne metody zabezpieczenia się przed błędami rodziców.

Jakie kroki powinienem podjąć. Czy w grę wchodzi np wyrzeczenie się prawa do spadku, wyrzeczenie się rodziców? Absolutnie nie jestem zainteresowany przejęciem "rodzinnego majku".

Jeśli zdublowałem istniejący temat, przepraszam, jeśli ktoś przechodził podobną drogę, lub posiada wiedzę, która mogłaby zabezpieczyć moje interesy, będę wdzięczny za rozpoczęcie w tym temacie dyskusji.

Łukasz

Witam,
jeśli nie chce Pan dziedziczyć po rodzicach majątku to może się Pan zrzec spadku. Jeśli chodzi o rentę alimentacyjną to jeżeli Pana rodzice będą chcieli się domagać od Pana przed sądem takiej tenty to powinni wykazać, iż nie mają pieniędzy na pokrycie własnych potrzeb, a Pan posiada majątkowe możliwości by ich wspomóc, bez uszczerbku dla własnej rodzinie

Powrót