Konsekwencje prowadzenia samochodu bez uprawnień na terenie niemiec

• Autor wątku Autor wątku SirButch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SirButch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich serdecznie, w grudniu 2008 roku na terenie Polski w wyniku "stluczki" spowodowanej pod wplywem alkoholu zostaly mi odebrane prawo jazdy oraz wyrokiem sadu, zakaz prowadzenia pojazdow mechanicznych na terenie Polski przez okres 2 lat.
Mam pytanie czy ktos sie orientuje jakie sa konsekwencje prawne prowadzenia samochodu bez prawa jazdy na terenie Niemiec.Z gory dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.

Ostatnia edycja:
Niemiecka ustawa prawo o ruchu drogowym (StVG) § 21 - Pkt. 1 zasadniczo prowadzenie bez uprawnien zagrozone jest grzywna lub kara pozbawienia wolnosci do 1 roku, Pkt. 2 grzywna do 180 stawek dziennych lub kara pozbawienia wolnosci do 6 miesiecy jesli czyn popelniono nieumyslnie lub uzyskane wczesniej uprawnienie do jazdy zostalo zatrzymane, Pkt. 3 - w wyzej wymienionych przypadkach istnieje rowniez mozliwosc zatrzymania pojazdu.

jako polak.
paszport polski, zameldowany w berlinie, samochod jest wlasnoscia przyjaciolki polki mieszkajacej i pracujacej w berlinie, samochod zarejestrowany w berlinie

czy w przypadku umyslnego wykroczenia (bo przeciez wiem ze zostaly mi odebrane uprawnienia w polsce) w gre wchodzi grzywna czy raczej pozbawienie wolnosci?
ile to jest 180 stawek dziennych? (przelicznik na euro)
co w przypadku zatrzymania pojazdu?
wiem, ze pytania moga wydac sie absurdalne ale nie mam zielonego pojecia w tym temacie...
z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam

srednia pensja / 30 = stawka dzienna x 180 czyli wychodzi ok. 13500, jesli w gre wchodzi umyslne wykroczenie moga potraktowac ostrzej czyli "szkocki material w oknach" ;)

Powrót