Kontakt u ojca a rozmowy telefoniczne z dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku asiulek466
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiulek466

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Dzień dobry, mam taki temat. Mam postanowienie sądu, które reguluje kontakty ojca z córką. Nie moje. Gdy córka jest u mnie, to tata może do niej dzwonić codziennie o 18:00. Gdy córka jedzie do niego on nie odbiera ode mnie telefonu. Córka ma 5 lat, więc nie ma swojego telefonu. Czy to oznacza, że jeśli pojedzie do niego na dwa tygodnie wakacji, to ja nie mogę mieć z córką przez ten okres żadnego kontaktu?? Nie chodzi mi o natarczywe rozmowy telefoniczne co pół godziny...a telefon raz na kilka dni. Jakie mam prawa w tej sytuacji? Co mogę zrobić?

asiulek466 napisał:
Czy to oznacza, że jeśli pojedzie do niego na dwa tygodnie wakacji, to ja nie mogę mieć z córką przez ten okres żadnego kontaktu??
Nie. Jeżeli pani kontakt telefoniczny z córką nie jest uregulowany to znaczy, że sąd pozostawił to swobodnym ustaleniom stron. Generalnie rodzic, z którym dziecko spędza taki długi okres czasu jak wakacje powinien umożliwiać dziecku i drugiemu rodzicowi swobodny i wzajemny między nimi kontakt. Ewentualnie może Pani rozważyć by na takie sytuacje przekazywać dziecku 'awaryjny' telefon do rozmów z Panią. Gdyby faktycznie ojciec bez uzasadnienia uniemożliwiał rozmowy telefoniczne z pani z córką to pozostanie wniesienie o zmianię kontaktów - takie zachowanie ojca może być uznane za wykonywanie kontaktów z naruszeniem dobra dziecka.

Dziękuję za odpowiedź.

Problem w tym, że dopiero zakończyło się postępowanie. Niekorzystne dla ojca, stąd właśnie takie zachowanie. A to trochę absurd, żebym chwilę po zakończonej sprawie wnosiła o zmianę postanowienia. Jednakże jest to działanie na niekorzyść dziecka - córka skarży się na to, że tata jej nie pozwala ze mną rozmawiać. A ja szukam paragrafów... niestety w mojej opinii kodeks rodzinny jest pisany zbyt ogólnie w tej kwestii i on wie, że nic mu nie mogę zrobić.

Chyba faktycznie czas nauczyć dziecko obsługi prostego telefonu. O ile on jej go naładuje...

Powrót