Konto dla młodych kto spłaca saldo debetowe?

• Autor wątku Autor wątku jotjotjot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jotjotjot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Moi rodzice są po rozwodzie. Ojciec długi czas nie płacił alimentów, aż zapukał do niego komornik. W tym momencie umówili się, że mama odpuści mu komornika, ale oprócz regularnego płacenia alimentów, będzie wpłacał mnie i siostrze na konto po 50 złotych miesięcznie.

Rachunki oszczędnościowo-rozliczeniowe założone były w PKO. Ani ja ani siostra nie byłyśmy pełnoletnie, więc na umowach podpisywał się również ojciec (konto dla młodych?).

Po jakimś czasie przestał wpłacać nam to 50 złotych (około 3 miesiące). Karty zostały mu oddane i od tej pory nie wiem, co działo się z tymi RORami.

Dziś przyszły do mnie dwa pisma. Bank wzywa do zapłaty niedopuszczalnych sald debetowych. 157 zł plus opłata 30 złotych za poinformowanie oraz na drugim RORze 71,51 zł plus opłata 30 złotych za poinformowanie.

Razem to dość duża kwota. Jestem osobą uczącą się i już pełnoletnią. Nie mam pieniędzy na spłatę sald debetowych. Moja siostra jest niepełnoletnia.

Termin na spłatę to 7 dni.

Czy muszę starać się skombinować pieniądze i spłacić saldo? Od dawna nie korzystamy z siostrą z tych kart, nie wiedziałam, czy ojciec dalej wpłaca tam pieniądze czy też nie. Podpisywał się na umowie on, jako osoba dorosła, gdyż powtórzę - kiedy zakładałyśmy konto, byłyśmy niepełnoletnie.
Nadmieniam, że saldo debetowe to odsetki i łącznie opłaty za użytkowanie karty, które uzbierały się przez tak długi czas. Nie wyciągałyśmy stamtąd żadnych pieniędzy.

Powrót