Konto firmowe - oprocentowanie a przychód

• Autor wątku Autor wątku alek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Mam pytanie odnośnie konta firmowego i pojawiających się na nim śladowych ilości zysków kapitałowych - czy tą wielkość trzeba samodzielnie opodatkować?
Coś takiego ostatnio usłyszałem.
Zawsze myslałem ,że po to jest podatek 19 % "Belki" aby uprościć owe rozliczenia i jest on wyliczany i pobierany przez banki automatycznie - czy sie chce czy nie .
I mam pytanie jeśli trzeba rozliczenia robić samemu , to jak to wyliczać co miesiąc? - raz w roku ? Umieszczać te wielkości w deklaracjach ?

Na zasadach ogólnych - jak sobie przypominam :what: stawką 19%.

Ale wydaje mi się ,że rozgryzłem problem - Pani w Banku powiedziała ,że co trzy miesiące dostaje wyciąg - z odsetkami , i niestety w moim przypadku samemu te 0,22zł muszę opodatkowac(więc wpisać w KPiR ) .
Mam teraz wątpliwość czy jeśli na razie nie miałem żednego przychodu , to czy w ogule muszę ten przychód wpisywać w deklaracje - bo to kwota poniżej 0,5 zł .
Formalnie będzie to 0, ale może będę musiał złożyć deklaracje ?

Jeśli coś pokręciłem to z góry przepraszam

Tylko miałbym jeszcze pytanie dotyczące kosztów prowadzenia rachunku oraz dokonanych operacji bankowych .
Kiedy są one kosztami ?
Czy wtedy kiedy dostaniemy wyciąg z banku, czy w momencie ich poniesienia ?

Radziłabym oddać papiery do biura rachunkowego, jeśli takie rzeczy sprawiają problemy. Można sobie tylko narobić kłopotów.

Do KPiR w pozostałe przychody trzeba tę kwotę wpisać. Żadne deklaracje w podatku dochodowym nie są składane od początku tego roku :roll:, w ogóle już ich nie ma.

Zgodnie z przepisami updof koszt jest kosztem w dacie poniesienia, którą to datą jest data wystawienia dokumentu. Dla kosztów bankowych dokumentem jest wyciąg, zatem koszty ujmuje się w dacie wystawienia wyciągu. Przychody z odsetek również.

Obserwując ilość problemów z jakimi boryka się od roku Pan "alek" i brak wiedzy w podstawowych sprawach, np takie stwierdzenie: "...jak sobie przypominam Hę? stawką 19%...." zaczynam podejrzewać, że są to problemy teoretyczne, wymyślone.

Powrót