Konto firmowe - split-payment?

• Autor wątku Autor wątku heaven92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

heaven92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam
od 1 listopada wchodzi niby obowiązek posiadania konta firmowego przez firmy/jednoosobowe dzialalnosci gospodarcze, jakas podzielona platnosc VAT (z ustawy nr 11, 13, 14, i teraz 15).. nie za bardzo to rozumiem, przy rachunkach ponad 15000 brutto.

Mam jednoosobowa dzialalnosc, nie jestem vatowcem. (faktura na usluge stomatologiczna). Czy wciąż ta ustawa nowa mnie obowiązuje i wymaga załozenia przeze mnie konta firmowego? Nie potrzebuje go, wiec nie usmiecha mi sie to robic, czy to jest konieczne?

Zadałeś sobie minimum trudu aby znaleźć informacje na własną rękę? Lub zadać sobie podstawowe pytanie czym jest split payment ?

Zadałem sobie trud aby zapytac, ponieważ czytałem - szukałem informacji i rozumiem to trochę inaczej (śmiem wątpić w moją potrzebę przejmowania się tą ustawą i wymogiem zakładania takiego konta) - jednakże moja księgowa stwierdziła że muszę to zrobić. Stąd pytanie, czy księgowa do wymiany?

Konto na które ma trafić podatek VAT. Skoro nie jesteś VATowcem to w ogóle Cię nie interesuje split payment.

Powrót