Konto oszczędnościowe

• Autor wątku Autor wątku xamin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xamin

Użytkownik
Odpowiedzi
200
Witam

Rodzice chcą abym wpłacił na swoje konto oszczędnościowe ich 300k.

Jako, iż mam wysokie dochody (około 10k/netto na UoP) - tak mam konto o preferencyjnych warunkach niż zwykłe (wyższe oprocentowanie + ilość gotówki). Do tego też rodzice już w wieku emerytalnym, nie umieją w comiesięczne przelewy które są warunkiem dla wyższego oprocentowania + nie wiedzą kiedy wyczuć datę "nowych środków" (ja to analizuję) oraz transakcje kartą (to może umieją, ale... nie mają tego na głowie i mogą bezproblemowo zapomnieć).

Owszem, mogę wpłacić na ich dane - jednak... moje konto jest lepsze. Mało które konto oferuje do 500k, większość to tylko 100k-200k.

Co w tym wypadku? Czy US może to uznać za nieujawnione dochody? Jednak to są ujawnione dochody, ponieważ są to oszczędności rodziców. Darowizna? Też to nie jest, ponieważ to nadal jest rodziców. Jak w takim razie można zinterpretować coś takiego? Coś czytałem o depozycie nieprawidłowym. Ale też nie wiem co to takiego.

Teoretycznie, jeśli tego nie opakujecie w darowiznę, to jest ryzyko, że będzie to potraktowane jako depozyt nieprawidłowy (do przeanalizowania, ale imo ryzyko jest z uwagi na fakt, że te pieniądze będą poniekąd przez Ciebie obracane). Taka umowa jest pod pcc, więc raczej niekorzystna opcja. Z drugiej strony można iść też w kierunku, że to umowa przechowania (nie ma prawa do rozporządzania), która z kolei pod pcc już nie jest.

Pod kątem podatkowym to najłatwiej i najbezpieczniej byłoby to ubrać w zwykłą darowiznę i skorzystać ze zwolnienia (tylko tutaj też jest ryzyko w przypadku powrotnej darowizny, że organ zrobi reklas darowizny na pożyczkę/depozyt).

Warto by było iść po interpretację podatkową dla pewności generalnie XD

Ostatnia edycja:
W przypadku darowizny z tego co czytam, to do kwoty 36k jest bez podatku. To co ponad - wymaga zapłaty podatku. A podatku, że tak powiem nie chcę płacić, bo będzie żaden z tego biznes jak wsadzę pieniądze na konto oszczędnościowe a zarobek będzie niższy niż zapłata podatku :)

Dziękuję płacić od kwoty 300k nawet 0,5% podatku (to jest 1500zł) wówczas gdy na rachunku oszczędnościowym procent wyniesie coś jak liczę koło 800zł/miesięcznie.

Właśnie interpretacja podatkowa... dobry pomysł, tylko nie wiem jak mi wycenią tą usługę (niby 40zł, ale coś piszą, że im więcej tym więcej płacę?) i jak potem to zostanie zinterpretowane przez US w razie kontroli.

Darowizna od rodziców jest całkowicie zwolniona, tylko trzeba do us ja zgłosić po przekroczeniu wspomnianej kwoty 360k. Tylko organy maja narzędzia, które w momencie udzielenia zwrotnej darowizny rodzicom mogą skutkować zmiana klasyfikacji inna czynność, jeśli uznają, ze to nie była w rzeczywistości darowizna (No i ja tu widzę ryzyko).

Podatek byłby płatny od depozytu nieprawidłowego, dlatego to rozwiązanie jest najmniej korzystne. Niemniej dla świetego spokoju możesz iść właśnie po interpretacje i próbować potwierdzić, że to nie jest depozyt nieprawidłowy, a kasę tylko przechowujesz. Koszt to 40 zł od pytania, ewentualne dodatkowe koszty sporządzenia wniosku, jeśli będziesz chciał skorzystać z czyjejś pomocy.

9287178 napisał:
Darowizna od rodziców jest całkowicie zwolniona, tylko trzeba do us ja zgłosić po przekroczeniu wspomnianej kwoty 360k. Tylko organy maja narzędzia, które w momencie udzielenia zwrotnej darowizny rodzicom mogą skutkować zmiana klasyfikacji inna czynność, jeśli uznają, ze to nie była w rzeczywistości darowizna (No i ja tu widzę ryzyko).

Dokładnie.

9287178 napisał:
Podatek byłby płatny od depozytu nieprawidłowego, dlatego to rozwiązanie jest najmniej korzystne. Niemniej dla świetego spokoju możesz iść właśnie po interpretacje i próbować potwierdzić, że to nie jest depozyt nieprawidłowy, a kasę tylko przechowujesz. Koszt to 40 zł od pytania, ewentualne dodatkowe koszty sporządzenia wniosku, jeśli będziesz chciał skorzystać z czyjejś pomocy.

Właśnie obawiam się US, że jak zobaczą taką kwotę to potem im się oczy zaświecą no i... będą mnie stalkować ;) oni mogą różnie wszystko zinterpretować mimo, iż wszystko jest 200% legalne czego najbardziej się obawiam :(

aż w sumie powoli odechciewa się wpłacać taką kwotę :D

No to prawda, przepływy 300k między kontami mogą kogoś zainteresować, więc tutaj nie ma żadnego rozwiązania pozbawionego ryzyka. Najbardziej bezpieczna pozycja byłaby, gdyby zabezpieczyć to interpretacją.

Nie między kontami a tym, że wpłacę na swoje :)

Lecz i tak mogą mnie pytać nawet jak wpłaciłbym taką gotówkę na swoje konto oszczędnościowe - więc fajnie byłoby to zinterpretować, tylko jak skoro jak powiem, że to oszczędności rodziców to może być niestety za mało...

Znalazłem jeszcze coś takiego:

kodeks cywilny art. 410 § 2: Świadczenie jest nienależne, jeżeli ten, kto je spełnił, nie był w ogóle zobowiązany lub nie był zobowiązany względem osoby, której świadczył, albo jeżeli podstawa świadczenia odpadła lub zamierzony cel świadczenia nie został osiągnięty, albo jeżeli czynność prawna zobowiązująca do świadczenia była nieważna i nie stała się ważna po spełnieniu świadczenia.

Ale to chyba w przypadku gdybym zwrócił od razu... ale czy po pewnym czasie typu rok lub 2 lata też może być?

Powrót