Konto współwłasność po rozwodzie

• Autor wątku Autor wątku Kaloma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaloma

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Nie wiem czy pisze w dobrym dziale, jeżeli nie proszę admina o przeklejnenie.

5 lat temu wzięłam rozwód. W czasie małżeństwa mąż założył konto w określonym banku, potem był wzięty kredyt hipoteczny z tego banku na działkę, a po czasie linia debetowa (w obu operacjach uczestniczyłam bo pamiętam, że podpisywałam jakieś papiery).
Po rozwodzie kredyt spłacił usuwając mnie z obciążenia i powiedział, że spłaci debet tym samym wypisując mnie z konta - jednak pozostałam na koncie - nie wiem tylko jako kto - poręczyciel, pełnomocnik czy współwłaściciel. Na koncie był debet - niestety nie wiem w jakiej wysokości wiem że był bo maż tym wtedy operował, na niego była karta i login.
Niestety teraz gdziekolwiek idę do banku wyskakuje mi to obciążenie . Nie mogę odpisać się z konta bo musi być spłacony dług, w banku nie udzielają mi informacji o tym czy w ogóle jaki jest dług, czy mój były korzysta z tego konta. I teraz pytanie co robić. Były mąż w rozmowie telefonicznym ma gdzieś spłacenie debetu (ale chyba musi go czymś zasilać bo debet istnieje już chyba 5 lat) - przynajmniej nigdy nie dostałam żadnego pisma z banku, o braku zapłaty itp). Dzisiaj dostałam karte do konta i byłam zdziwiona po pierwsze bo nigdy nie miałam do tego konta karty, po drugie nie zamawiałam bo nie korzystam.

Jak wyjść z tej patowej sytuacji?

Nie mam żadnych dokumentów od konta bo wszystko trzymał mąż, w banku nie chcą mi udzielić żadnej informacji, nie dostaje również żadnych odcinków ani informacji na poczte. Nawet nie wiem jako kto jestem na koncie ?

Proszę tylko nie komentować typu mogłaś być mądra itp.
Życie nauczyło mnie , że nie ma czegość takiego jak zasada własnego poszanowania czy wiary na słowo.

Powrót