Kontrachent zwleka ze zwrotem pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku Dudzio0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dudzio0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Kupiłem na allegro telefon o wartości 1449 zł, po długim czasie oczekiwania i utrudnionym kontaktem ze sprzedającym musiałem odstąpić od umowy. Odstąpienie od umowy nastąpiło gdy maksymalny czas wysyłki został przekroczony. Sprzedający przyznał w komentarzu zwrotnym allegro że zwrot pieniędzy mi się należy ale mimo wszystko ich jeszcze nie zwrócił. Minął już ponad tydzień od ostatecznej day zwrotu pieniędzy. Sprzedający nie odpowiada na maile i w międzyczasie na jego pforilu allego pojawiają się kolejne negatywne komentarze o podobnej treści. Allegro zostało poinformowane o tej sytuacji i poradziło mi złożenie sprawy na policję. Jedyny problem jest taki że mieszkam za granicą.
Mam w związku z tym kilka pytań.

1. Czy jest możliwość złożenia sprawy na policję zaocznie, albo przez osobę uprawnioną notarialnie?
2. Czy jest możliwość złożenia pozwu cywilnego zaocznie? Jeśli tak to czy będę musiał stawić się osobiście na rozprawie czy tylko przedstawiciel prawny wystarczy?
3. W przypadku wygrania sprawy, co w tym wypadku wydaje się oczywiste, jaka jest szansa na obciążenie sprzedającego kosztami rozprawy oraz kosztów dojazdu na rozprawę (w moim przypadku koszt biletu lotniczego z Helsinek do Warszawy) oraz kosztami prawnika którego będę musiał wynająć.
4. Nawet jeśli sprzedający zwróci pieniądze po jakims czasie, np. po uruchomieniu przeze mnie wszystkich czynności prawnych, czy mogę ubiegać się o jakieś zadośćuczynienie od sprzedającego?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Powrót