Kontrahent chce (niesłusznie) rozwiązać umowę

• Autor wątku Autor wątku Deathman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Deathman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Zawarłem na Allegro umowę kupno-sprzedaż jako sprzedający. Stan wizualny towaru był przedstawiony na zdjęciach dołączonych do aukcji, jak i do emaili, które przesłałem kupującemu na jego prośbę. Na prośbę kontrahenta wysłałem zakupiony przez niego towar jako przesyłka za pobraniem, pomimo faktu, że sama aukcja nie posiadała takiej możliwości. Rozumiem, że miało być to dla Niego swego rodzaju zabezpieczenie przed oszustwem, bądź otrzymaniem towaru niezgodnego z umową. Kupujący otrzymał zakupiony towar, po czym 3 dni później skontaktował się ze mną, informując mnie, że prosi o zwrot pieniędzy bo myślał, że przedmiot jest w lepszym stanie i czuję się wprowadzony w błąd, pomimo dołączonych zdjęc oraz informacji dostarczonych przezemnie telefonicznie. I teraz mam kilka następujących pytań, czy ten Pan ma prawo ubiegać się o zwrot pieniedzy odemnie z racji "niezgodności towaru z umową"? Pomimo faktu, że stan przedmiotu udokumentowałem i mój kontrahent wiedział w jakim jest stanie? Jakie sankcje karne mi grożą, bo z tego co widzę to ten Pan za łatwo nie odpuści..Oraz co mam z tą sytuacją zrobić? Jestem przekonany co do moich racji, tym bardziej że kiedy spytałem się, dlaczego nie skontaktował się on ze mną od razu po odebraniu przedmiotu, odpowiedział, że myślał co z tą sytuacją zrobić. Dla mnie to jest trochę niedorzeczne, tym bardziej ze przesyłka była za pobraniem, nie wiem jak to dokladnie wyglada ale chyba miał możliwość otwarcia przesyłki w placowce poczty i ew. odmówić jej przyjecia?

Będe naprawdę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie :)

Re: Kontrahent chce (niesłusznie) rozwiązać u

To była aukcja prywatna czy sprzedawałeś jako firma, to po pierwsze, po drugie jeżeli w aukcji były zdjęcia i przedmiot jest z nimi zgodny, tzn były to prawdziwe zdjęcia sprzedawanego przedmiotu to chyba trudno mówić o niezgodności towaru z umową. Co innego jak do aukcji dałbyś zjęcie pobrane ze strony producenta albo zdjęcie nowej tej części a sprzedawał staroć.
Zdjęcie (to co przedstawia) też jest składnikiem umowy (przynajmniej tak mi się wydaje), bo inaczej to po co ono byłoby załączane.

To była aukcja prywatna, a zdjęcia przedstawiały prawdziwy, sprzedawany przedmiot. Hm, czyli z racji towaru niezgodnego z umową nie może sie wycofać, kupujący zgodził się na towar w stanie przedstawionym na zdjęciach, więc nie wiem w czym tkwi jego problem. Mam tylko nadzieje, że nie zacznie mi grozić żadnymi sądami...

Niezgodność towaru z umową w ogóle nie wchodzi tu w grę, bo to nie jest sprzedaż konsumencka.

Na jakiej podstawie mógł myśleć, że przedmiot jest w lepszym stanie i w jaki sposób mogłeś go wprowadzić w błąd?

A najlepiej to napisz, co to za przedmiot.

[cytat="Kaziutek"]Niezgodność towaru z umową w ogóle nie wchodzi tu w grę, bo to nie jest sprzedaż konsumencka.

[/cytat]

Pewnie że nie ma sprzedaży konsumenckiej bo jedna ze stron nie jest przedsiębiorcą. W tej sytuacji mają zastosowanie przepisy KC o sprzedaży.
Zdjęcia zdjęciami ale co było w opisie przedmiotu aukcji bo to też bardzo istotne. Jeżeli opis nie zgadzał się ze stanem faktycznym przedmiotu to druga strona transakcji może rościć np. o obniżenie ceny przedmiotu lub nawet odstąpić od umowy, oczywiście przedstawiając odpowiednie wnioski dowodowe przed sądem.

[cytat:12444kps]Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.
§ 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.
§ 4. Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.[/cytat:12444kps]

[cytat="Kaziutek"]
A najlepiej to napisz, co to za przedmiot.[/cytat]

Ten przedmiot to stary antyk, zegarek na ręke Atlantic...kujący do stanu technicznego nie ma żadnych zastrzeżen, tylko do jego stanu wizualnego o którym informowałem go telefonicznie, miał przedstawiony jego stan na zdjęciach w aukcji oraz dostarczyłem mu inne zdjęcia na email...

Telefoniczny opis jest subiektywny, więc raczej nie może być pomocny. Przydatność zdjęć zależy od ich jakości. Ale to, że "ocenił" stan dopiero po 3 dniach, przemawia za odrzuceniem roszczeń.

Może liczył na szybki zysk, ale transakcja nie doszła do skutku i nie chce teraz mrozić gotówki.

Powrót