Kontrakt na budowę

• Autor wątku Autor wątku ssaku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

ssaku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W 2004 roku podpisałem w Polsce konterak z holenderską firmą na zakup oraz montarz obiektu. W nagłówku kontraktu jest holenderskie miasto ale był on podpisywany w Polsce. Firma nie do końca wywiązała się z dostawy obiektu więc nie zapłąciłem całości. Teraz zgłasza się do mnie firma po resztę zapłaty. Primo
Według jakiego prawa rozpatrywać ten kontrakt- był zawarty między osobą fizyczną a firmą;
secundo
czy jeżeli według prawa holeenderskiego to czy występuje tam przedawnienie i możliwość dochodzenia moich roszczeń.

Pytasz o to, jakie prawo ma zastosowanie do sporów wynikłych z umowy, a także jakie są terminy przedawnienia roszczeń z tej umowy. Piszesz, że umowa została zawarta pomiędzy firmą, a osobą fizyczną. Piszesz także, że strona holenderska miała dostarczyć i zmontować "obiekt". Napisz, czy Ty, jako osoba fizyczna, zamówiłeś ten "obiekt" dla celów konsumenckich, czyli na prywatny użytek, czy też na potrzeby Twojej działalności gospodarczej. Pytam dlatego, że jeżeli to nie był "obiekt" przeznaczony do prywatnego (konsumenckiego) przeznaczenia, lecz dla potrzeb Twojej działalności gospodarczej, to wówczas zastosowanie ma Konwencja Wiedeńska z 1980 roku regulująca umowę sprzedaży pomiędzy podmiotami mającymi siedzibę w różnych krajach. Poza tym, być może, jakaś regulacja dot. prawa właściwego zawarta jest w samej umowie, którą podpisałeś. Napisz przynajmniej, jakiego rodzaju był ten "obiekt", i czy był on przeznaczony wyłącznie dla prywatnego zaspokajania potrzeb, czy też przeznaczony był dla potrzeb działalności gospodarczej. Dopiero wtedy można będzie powiedzieć, jakie prawo i jakie terminy przeadawnienia mają zastosowanie.

Więc jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej jedynie posiadam gospodarstwo i rozliczam się z VAT, a obietk mił służyć do produkcji w nim roślin.

Zastosowanie ma więc Konwencja Wiedeńska, (Dz.U. 1997 nr 45 poz. 286
Konwencja Narodów Zjednoczonych o umowach międzynarodowej sprzedaży towarów, sporządzona w Wiedniu dnia 11 kwietnia 1980 r.), której polski tekst znaleźć możesze na stronie internetowej: Internetowy System Aktów Prawnych
Nie jest ważne to, czy prowadzisz "działalność gospodarczą" w rozumieniu ustawy o tej działalności, lecz fakt, że nie był to zakup na cele konsumpcyjne, skoro miał on służyć Twojemu godpodarstwu rolnemu. Sprawdzę jeszcze dziś, jak są w tej konwencji uregulowane odesłania w kwestii przedawnienia roszczeń; i jeszcze dziś postaram się napisać Ci o tym. Ale zajrzyj sam do tekstu tej umowy; w szczególności zobacz, co tam jest napisane o sądzie właściwym i jakie prawo ma zastosowanie. Mam nadzieję, że odpowiednio i w odpowiednim terminie zgłosiłeś im wady, usterki itd. (?) I jeszcze małe wyjaśnienie: Na podstawie tego, co dotychczas napisałeś, przyjmuję, że jest to umowa kupna sprzedaży, a nie umowa o dzieło. To rozróżnienie jest ważne, ponieważ ta konwencja wiedeńska nie ma zastosowania do umów o dzieło. Napisałeś, że kupiłeś ten obiekt, i został on u Ciebie zmontowany; czyli innymi słowy, to co kupiłeś, było gotowe i trzeba było tylko zmontować na miejscu. jeśli tak było, to jest to umowa kupna-sprzedaży, a nie umowa o dzieło (np. np. wybudowanie obiektu na podstawie jakiegoś projektu; to byłaby umowa o dzieło).

Ostatnia edycja:
Powrót