Kontrola biletów w autobusie naruszenie.

• Autor wątku Autor wątku PanPawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PanPawelek

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam, jakiś czas temu w niecałą minute od wejścia do autobusu podeszli tylko i wylacznie do.mnie "kanary".wszystkich innych olali, bo jestem dość znaną osobistością. Jako że uznałem to za typowa łapankę, kazałem wezwać patrol policji ponieważ będę chciał się odwolowywac i tutaj zaczęły się szopki
1. Jeden "kanar" zaczal nagrywać moją twarz (zaznaczam, że nie miał żadnej etykiety.) Zaznaczałem, że nie wyrażam zgody ale odparł, że to dla niego bezpieczeństwa (absurd)
2. Autobus nie wiadomo z jakich powodów stanął bez pasażerów, a później zrobił kółko w te same miejsce w którym stał wcześniej.
3. Dopiero wtedy przyjechali policja i poprosiła.o dane, które podałem jednak Kontrola biletów powiedziała, że nie udzieli mi kwitu skoro się nie podpisze i sobie wyszli.
4. Kanarzy mnie straszyli, że jeżeli nie opłaca kwoty 202zl to za tydzień wzrośnie do 402zl czy to możliwe?!

Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć każdy lunkt i gdzie zostały złamane prawa
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Osoby które dokonały kontroli miały w 100% rację. Natomiast jeśli chcesz szczegóły, tematów jakiś czas temu było setki, proszę poszukać, poczytać. W skrócie, oświadczenie o opłacie dodatkowej otrzymałeś, nie chciałeś odebrać podpisując, Twój problem. Opłata wynosi tą wyższą kwotę, jednak jeżeli opłata zostanie uiszczona w określonym terminie, zostanie naliczona zniżka. Reasumując, udajesz się do przewoźnika i prosisz o wydanie druku opłaty dodatkowej, płacisz, bądź czekasz na nakaz zapłaty z Sądu, potem ewentualnej egzekucji w postępowaniu komorniczym.

Dziwne, że nie zostałeś ukarany za nieuzasadnione wezwanie policji. Powinieneś być wdzięczny policjantom.

Kanas napisał:
Osoby które dokonały kontroli miały w 100% rację. Natomiast jeśli chcesz szczegóły, tematów jakiś czas temu było setki, proszę poszukać, poczytać. W skrócie, oświadczenie o opłacie dodatkowej otrzymałeś, nie chciałeś odebrać podpisując, Twój problem. Opłata wynosi tą wyższą kwotę, jednak jeżeli opłata zostanie uiszczona w określonym terminie, zostanie naliczona zniżka. Reasumując, udajesz się do przewoźnika i prosisz o wydanie druku opłaty dodatkowej, płacisz, bądź czekasz na nakaz zapłaty z Sądu, potem ewentualnej egzekucji w postępowaniu komorniczym.

Słucham? Dlaczego kwota z 202zl ma wzrosnąć po tyg na 402zl? Nie widzę w tym żadnej logiki. Od sprawy minęło już praktycznie 2tyg i nie mam żadnego powiadomienia.

pistollo napisał:
Dziwne, że nie zostałeś ukarany za nieuzasadnione wezwanie policji. Powinieneś być wdzięczny policjantom.

Czytasz że zrozumieniem? Kontrola biletów wezwała, żeby zweryfikować tożsamość. W każdym razie dziwne, że nie dostałem żadnego kwitu żeby ewentualnie opłacić.

Ostatnia edycja:
Dostałeś kwit, ale go nie odebrałeś. To twój problem. Proponuje szybko ogarnąć, bo potem jeszcze dojdzie opłata sądowa, a jak dalej olejesz to koszty komornicze.

PanPawelek napisał:
dziwne, że nie dostałem żadnego kwitu żeby ewentualnie opłacić.

Sam w pierwszym poście napisałeś, że sam z własnej woli nie chciałeś odebrać kwitu - więc do kogoś masz pretensje?
Przy okazji - nie trzeba mieć zgody na utrwalenie czyjegoś wizerunku

Jeden "kanar" zaczal nagrywać moją twarz (zaznaczam, że nie miał żadnej etykiety.) Zaznaczałem, że nie wyrażam zgody

więc nie wiem po co o tym pisałeś w pierwszym poście.

Tak jak pisał Lovor - zainteresuj się swoją sprawą bo tylko ci koszty wzrosną.

Czepiasz się ludzi ze czytają bez zrozumienia a sam nie wiesz co piszesz.
W pierwszym poście piszesz ze to ty wezwałeś policję wg mnie zupełnie bez powodu więc mandat za bezuzasadnione wezwanie policji jak najbardziej się należał. Potem piszesz ze to kontrolerzy wezwali policję żeby sprawdzili twoją tożsamość. Zdecyduj się w końcu na jakąś wersję.
Jak Ci się nie podoba tak duży wzrost opłaty za brak biletu to popatrz na to z innej strony.
Dostałeś opłatę 402 zł. Ale jak w ciągu iluś tam dni będziesz chciał ja zapłacić to dostajesz zniżkę prawie o połowę.

Ostatnia edycja:
PanPawelek napisał:
Kontrola biletów wezwała, żeby zweryfikować tożsamość
Wezwała ale na twoje życzenie a nie ich widzimisie.

PanPawelek napisał:
W każdym razie dziwne, że nie dostałem żadnego kwitu żeby ewentualnie opłacić.
Chcieli ci dać ale odmówiłeś podpisania.
Teraz pretensje tylko miej do siebie a nie innych.

I teraz pytanie.
W pierwszym poście napisałeś, cyt.
PanPawelek napisał:
podeszli tylko i wylacznie do.mnie "kanary".wszystkich innych olali,
a w punkcie drugim piszesz, że
PanPawelek napisał:
Autobus nie wiadomo z jakich powodów stanął bez pasażerów

Rozjaśnisz temat ?

Ostatnia edycja:
Lovor napisał:
Dostałeś kwit, ale go nie odebrałeś. To twój problem. Proponuje szybko ogarnąć, bo potem jeszcze dojdzie opłata sądowa, a jak dalej olejesz to koszty komornicze.

Jaki kwit dostałem, skoro nic mi nie dali pod pretekstem, że nie wyraziłem zgody na podpis? Tak samo nawet jeżeli miałbym się od czegoś odwołać, ewentualnie opłacić to gdzie skoro nic nie dostałem? Rozumiecie panowie absurd?

Pan_robotnik napisał:
Sam w pierwszym poście napisałeś, że sam z własnej woli nie chciałeś odebrać kwitu - więc do kogoś masz pretensje?
Przy okazji - nie trzeba mieć zgody na utrwalenie czyjegoś wizerunku

więc nie wiem po co o tym pisałeś w pierwszym poście.

Tak jak pisał Lovor - zainteresuj się swoją sprawą bo tylko ci koszty wzrosną.

No, bo jakim prawem zadają odemnie podpisu, skoro uznalem ich mandat za bezpodstawny? Przecież powinni mi dać kwit niezależnie od tego, to chyba im powinno bardziej zależeć, żebym opłacić opcje..

A co do wizerunku, czyli obca osoba może mnie nagrywać mimo mojego jasnego zadeklarowania, że nie ma na to zgody?

Ostatnia edycja:
Pejotwroc napisał:
Czepiasz się ludzi ze czytają bez zrozumienia a sam nie wiesz co piszesz.
W pierwszym poście piszesz ze to ty wezwałeś policję wg mnie zupełnie bez powodu więc mandat za bezuzasadnione wezwanie policji jak najbardziej się należał. Potem piszesz ze to kontrolerzy wezwali policję żeby sprawdzili twoją tożsamość. Zdecyduj się w końcu na jakąś wersję.
Jak Ci się nie podoba tak duży wzrost opłaty za brak biletu to popatrz na to z innej strony.
Dostałeś opłatę 402 zł. Ale jak w ciągu iluś tam dni będziesz chciał ja zapłacić to dostajesz zniżkę prawie o połowę.

Nigdzie nie napisałem, że to ja? Przeczytaj moj1 post jeszcze raz, bo interpretujesz na swój sposób. Druga sprawa wciąż nie ma wyjaśnienia jak to możliwe, żeby kwota nagle po 1tyg wzrosła z 202 ba 402, przecież tutaj jest coś nie tak.

X234 napisał:
Wezwała ale na twoje życzenie a nie ich widzimisie.

Chcieli ci dać ale odmówiłeś podpisania.
Teraz pretensje tylko miej do siebie a nie innych.

I teraz pytanie.
W pierwszym poście napisałeś, cyt.

a w punkcie drugim piszesz, że

Rozjaśnisz temat ?

Sytuacja wyglądała jak typowa łapankę. W 30sec odnwejscia podeszli tylko do mnien, olali resztę pasażerów. Pozniejbautobus stanął bez pasażerów, zrobił kółko i znów stanął w tensame miejsce. Chcieli też mnienwystrarszyc, że będzie opłata za zatrzymana celowe autobusu mimo, że stacją końcowa się odbyła.

PanPawelek napisał:
podeszli tylko i wylacznie do.mnie "kanary".wszystkich innych olali, bo jestem dość znaną osobistością. Jako że uznałem to za typowa łapankę, kazałem wezwać patrol policji ponieważ będę chciał się odwolowywac i tutaj zaczęły się szopki
niech Ci będzie. Kazałeś wezwać policję za pomocą drugiej osoby.
Kwota jak najbardziej mogła sobie od tak wzrosnąć. Na 100 procent jest o tym mowa w regulaminie przewoźnika na który się zgodziłeś wybierając jazdę jego autobusem. Mógł sobie też tam w wpisać że kara wynosi 600 zł.

Ostatnia edycja:
PanPawelek napisał:
Druga sprawa wciąż nie ma wyjaśnienia jak to możliwe, żeby kwota nagle po 1tyg wzrosła z 202 ba 402, przecież tutaj jest coś nie tak.

Człowieku. Zanim zaczniesz zawracać nam głowę to przeczytaj regulamin przewoźnika, z którego usług chciałeś bez opłaty skorzystać. Oraz przeczytaj cennik usług tego przewoźnika. A potem wróć gdy zrozumiesz, że "opłata dodatkowa" za przejazd bez biletu wynosi X a w momencie zapłaty w ciągu 7 dni wynosi połowę X. Ktoś daje Tobie zniżkę a nie podnosi cenę. Jeśli to zrozumiesz to możemy rozmawiać dalej.

PanPawelek napisał:
No, bo jakim prawem zadają odemnie podpisu, skoro uznalem ich mandat za bezpodstawny? Przecież powinni mi dać kwit niezależnie od tego, to chyba im powinno bardziej zależeć, żebym opłacić opcje..

Ale to NIE JEST mandat!
Nie przekładaj przepisów dotyczących ukarania mandatem przez policję z opłatą dodatkową za jazdę bez biletu.

To było WEZWANIE do dokonania opłaty dodatkowej, którego miałeś potwierdzić tylko odbiór.
To tak jakbyś się rzucał, że listonosz nie chce ci wydać listu polecanego bo odmawiasz potwierdzenie jego odbioru.

PanPawelek napisał:
A co do wizerunku, czyli obca osoba może mnie nagrywać mimo mojego jasnego zadeklarowania, że nie ma na to zgody?

Wydawało mi się, że to jest wiedza powszechna znana każdemu***.
TAK - może.
Zgoda musi być na publikację nagrania, a tu też są wyjątki, kiedy nie musi być.

*** choć z drugiej strony widuję filmiku w jutube, gdzie nagrywany co chwilę powtarza by go nie nagrywać dodając NIE MA PAN PRAWA mnie nagrywać. Zawsze się wtedy śmieję z takich wymyślaczy prawa, którego nie ma... cóż jesteś w tym niechlubnym zbiorze.

PanPawelek napisał:
Jaki kwit dostałem, skoro nic mi nie dali pod pretekstem, że nie wyraziłem zgody na podpis? Tak samo nawet jeżeli miałbym się od czegoś odwołać, ewentualnie opłacić to gdzie skoro nic nie dostałem? Rozumiecie panowie absurd?

Ależ oczywiście że rozumiem absurd. Gość jechał bez biletu, wszczął jakąś awanturę. Odmówił podpisania odebrania wezwania do zapłaty kary umownej i się pyrga, że nie ma kwitu. Przewoźnik idzie mu na rękę i mówi, że jak zapłaci w ciągu 7 dni do zejdzie mu połowę z ceny, ale gość stwierdza że to nie fair. No absurd totalny sytuacji

Powrót