Kontrola biletu w środkach komunikacji miejskiej

• Autor wątku Autor wątku Graży
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Graży

Użytkownik
Odpowiedzi
91
Mam pytanie. Kilka dni temu w autobusie, którym jechałam była kontrola biletów. Mnie akurat pominięto i nie sprawdzono biletu. Miałam jednak ważny bilet. Panowie, którzy przeprowadzali kontrolę biletów mieli w ręku czytnik do kontroli biletów. Jednak żaden z nich nie miał jednak na widocznym miejscu wystawionego przez przewoźnika identyfikatora. W związku z tym mam pytanie. Czy w tej sytuacji mam obowiązek okazania mu ważnego biletu na przejazd do kontroli? Jakie będą konsekwencje nie okazania? Czy kontroler może wystawić w tej sytuacji mandat za jazdę bez ważnego biletu? Ja akurat miałam przy sobie bilet miesięczny, jednak nie miałam pewności, czy ta osoba jest uprawniona do kontroli biletu.

Z przepisów;
Dz. U. 1984 Nr 53 poz. 272
Przepis prawny:
Art. 33a. 1. Przewoźnik lub organizator publicznego transportu zbiorowego albo
osoba przez niego upoważniona, legitymując się identyfikatorem umieszczonym
w widocznym miejscu
, może dokonywać kontroli dokumentów przewozu osób lub
bagażu.
2. Identyfikator, o którym mowa w ust. 1, zawiera w szczególności:
1) nazwę przewoźnika lub organizatora publicznego transportu zbiorowego;
2) numer identyfikacyjny osoby dokonującej kontroli dokumentów przewozu osób
lub bagażu;
3) zdjęcie kontrolującego;
4) zakres upoważnienia;
5) okres ważności;
6) podpis wystawcy (przewoźnika lub organizatora publicznego transportu
zbiorowego)

Zatem odpowiadając na pytanie czy masz obowiązek osobie bez wspomnianego identyfikatora okazywać bilet, brzmi nie, nie masz takiego obowiązku. Oczywiście skończy się tym, że identyfikator zostanie umieszczony poprawnie, wtedy okazać bilet już musisz. Przy okazji, kontrolujący nie wystawia żadnego mandatu. Mandat to forma grzywny. Nakłada opłatę dodatkową która różni się od mandatu jak samolot od łodzi :)

Powrót