Kontrola drogowa, spóźnienie do pracy, konsekwencje służbowe

• Autor wątku Autor wątku Encore1974
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Encore1974

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Pracownik jedzie do biura na bardzo ważne spotkanie, które sam ma poprowadzić.
W drodze do pracy zatrzymuje go policja i przeprowadza kontrolę drogową. Obok stoją trzy inne zatrzymane samochody.
Pracownik tłumaczy, że bardzo się spieszy, jednak na policji nie robi to wrażenia.

Kontrola trwa ok. 30 minut. Mam wrażenie, że czas faktycznie przeznaczony na zbadanie trzeźwości kierowcy i stanu technicznego auta to jakiś procent faktycznego czasu kontroli, albowiem większość czasu zajęło "czekanie" zgodnie z poleceniem "kierowco proszę czekać".
Odnosiło się wrażenie, że 3 zatrzymane auta kontrolowane były jednocześnie.

W trakcie kontroli pracownik stara się skontaktować z szefem w pracy - jednak bez rezultatu.
Kontrolę drogową przechodzi bez zastrzeżeń.

W efekcie pracownik spóźnia się na spotkanie służbowe i kończy się to dla niego bardzo nieprzyjemnie (w tym - między innymi - obcięciem premii). Na szefie informacja o kontroli drogowej nie robi wrażenia.

Nie pytam o to, czy policja ma prawo zatrzymać każdego kierowcę do kontroli w każdym miejscu i o każdym czasie - bo wiem, że takie prawo ma.
Pytam o to, czy jakieś prawo chroni w takiej sytuacji pracownika, który ponosi konsekwencje służbowe za to, że nie wykonał polecenia szefa z powodu właśnie kontroli drogowej.

(Nie wiem w którym dziale Forum założyć ten temat, dlatego zamieszczam go Hydepark. Jeśli temat powinien znaleźć się w innym dziale Forum, to proszę o jego przeniesienie).

Ostatnia edycja:
Powrót