Kontrola PIN z urzędu

• Autor wątku Autor wątku anusiakowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anusiakowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Kontrola PINB z urzędu

Zakladam nowy wątek bo wszystkie pozostałe dotyczą kontroli po donosie.
Mam mieć kontrolę z urzedu. W aktach sprawy tylko jakieś wydruki mapek-takich do oglądania, niemogacych być dokumentem.
Budowa odebrana sześć lat temu,wszystko o.k.wszystko zgodnie z planem. Pani w sekretariacie PINB spytała czy mam dokumenty i czy budynek był odebrany. BYŁ ODEBRANY I MAM DOKUMENTY.Co ma na celu taka kontrola? Będą sprawdzać papiery? Będą wchodzić do domu? Jak często zdarza się kontrola z urzedu?po tylu latach od zakończenia budowy?

Ostatnia edycja:
Urzad zawsze musi podac podstawe prawna i tego nalezy sie domagac. Dlatego dokladnie w pani przypadku - trudno zgadnac :)

Podali podstawę prawną: art. 81 ust. 4 ustawy prawo budowlane. Kontrola ma dotyczyć legalności wybudowania. Wszystkie dokumenty mają przecież u siebie bo budynki były odebrane. W aktach sprawy nie ma dosłownie nic. dwie mapki i zdjęcie satelitarne jeszcze z czasów budowy. Problem jest taki, że najprawdopodobniej jest to donos ale taki "pod stołem" PINB zna się z kimś, kto jest tchórzem i nie złożył skargi, ponieważ zna się z inspektorem to ten zlecił kontrolę z urzędu. Nigdy wcześniej nie słyszałam o takiej kontroli. W czasie budowy owszem, zdarza się ale nie w tym przypadku. Zastanawiam się jak panu inspektorowi utrzeć nosa już po kontroli. Jakaś skarga do inspektora wojewódzkiego? Złożenie wniosku o informację publiczną ile wcześniej mieli kontroli z urzędu (takich jak moja sytuacja) i wg jakich kryteriów wybierają osobę do kontroli?

anusiakowa napisał:
Wszystkie dokumenty mają przecież u siebie bo budynki były odebrane.

czyli art. 220 par. 1 k.p.a. :)

anusiakowa napisał:
Jakaś skarga do inspektora wojewódzkiego?

obecnie brak podstaw
dopiero po wydaniu decyzji mozna ocenic prace organu w odwolaniu
anusiakowa napisał:
wg jakich kryteriów wybierają osobę do kontroli?

To nie jest informacja publiczna, tylko powszechnie obowiazujace przepisy prawa.

Ostatnia edycja:
Ilość kontroli z urzędu (czy też donosu - jak kto woli) to jest informacja publiczna. A to że jakiś budynek został już ''odebrany'' nie zwalnia właściciela z innych obowiązków określonych w PB, do kontroli których obecnie upoważniony jest PINB bezterminowo tj. przez całe życie budynku jednorodzinnego.

Po kontroli. Wszystko jest ok. ale kontrola była na podstawie zawiadomienia o przeprowadzeniu czynności kontrolnych. Na dole pouczenie art 41 kpa (powiadomienie o zmianie adresu w trakcie postepowania).
I inspektor po podpisaniu protokołu twierdzi, że nie przyjdzie decyzja bo nie jest wszczęte postępowanie. Spytałam w takim razie na jakiej podstawie jest ta kontrola. Inspektor stwierdził, że dopiero zbierają dowody i jak wykryje nieprawidłowości to wszczyna postępowanie naprawcze i wtedy wydaje decyzję? ?? A co z KPA? Czy tak można? Inspektor tłumaczył się ze robią to z oszczędności. ?

Powrót