kontrola wykorzystania świadczenia rehabilitacyjnego i wszczęcie postępowania

• Autor wątku Autor wątku maciej444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciej444

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry,
Tata jest po zawale serca i aktualnie od kilku miesięcy przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym. ZUS w tamtym tygodniu wysłał do niego kontrolę celem sprawdzenia prawidłowości wykorzystania tegoż świadczenia. Niestety pod adresem jaki jest w ZUSie nikogo nie zastano, ponieważ mieszkam tam ja (syn). Mieszkam tam samemu natomiast tata z mamą od kliku lat mieszkają w domu na obrzeżach miasta. Pragnę nadmienić, że są zameldowani u mnie w ich starym mieszkaniu a nie w domu gdzie mieszkają obecnie. W efekcie kontroli zostaliśmy wezwani przez ZUS do udzielania wyjaśnień w ciągu 7 dni. Próbowałem coś poszperać w goglach aby znaleźć odpowiedź jak ta sytuację rozwiązać ale nic konkretnego nie przeczytałem poza ogólnikami i artykułami o kontroli przestrzegania zwolnień L4 :( .

Ktoś z Państwa ma może ma doświadczenie w takich sprawach i podpowie jak można tą sprawę załagodzić w ZUSie? Co ew. można w takim wyjaśnieniu napisać aby było skuteczne?

Dziękuję za każdą pomoc i życzę Wesołych Świat!

W wyjaśnieniu opisać sytuację. A na przyszłość posługiwać się prawidłowym adresem zamieszkania*** oraz adresem przebywania podczas choroby a o wszelkich zmianach informować ZUS.

*** kiedy w końcu zlikwidują ten komunistyczny adres zameldowania... choć ludziom i tak się go nie wypleni z głowy przez pokolenia.

Powrót