A
AlekI
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
ARiMR przeprowadziła kontrolę m.in powierzchni moich gruntów w mojej obecności. Nie miałem zastrzeżeń podczas przeprowadzania pomiarów bo i na tym się nie znam, ale podczas pisania protokołu zobaczyłem, że suma powierzchni pól jest niewiele ale o istotą dla mnie wartość mniejsza niż powinna być w mojej opinii (niecałe 3% na całości). Odmówiłem w związku z tym podpisania protokołu żeby mieć czas na zastanowienie i sprawdzenie wszystkiego, bo może i ja się myliłem. Jak to rolnik powoli i spokojnie obejrzałem wszystko jeszcze raz, zawołałem geodetę, bo taki pomiar jakoś bardziej do mnie przemawia i okazało się, że miałem uzasadnione wątpliwości. Napisałem w terminie 14 dni swoje zastrzeżenia, załączyłem mapkę od geodety i poprosiłem o uwzględnienie korekty pomiarów.
ARiMR odrzuciła moje zastrzeżenia argumentując, że "osobiście wskazywałem granicę inspektorom i nie zgłaszałem zastrzeżeń..." Jednocześnie załączyli mapkę z wektorami pomiarów, na której widać różnice obrysu GPS od stanu rzeczywistego nie tylko w miejscu w którym ja znalazłem pomyłkę, ale również na innej działce - pechowo, że na moją niekorzyść - wygląda to jakby w programie zostały zgubione niektóre punkty pomiarowe.
Obecnie mam już 2 zastrzeżenia do wyniku pomiaru powierzchni pól, ale jak to udowodnić, skoro ARiMR uważa swoje metody pomiaru i obliczeń za nieomylne, robienie pomiarów i nowych mapek jest dość kosztowne - szczególnie jeśli nie są one brane pod uwagę.
Czy pomiar GPS'em dokonany przez inspektorów jest niepodważalny?
ARiMR odrzuciła moje zastrzeżenia argumentując, że "osobiście wskazywałem granicę inspektorom i nie zgłaszałem zastrzeżeń..." Jednocześnie załączyli mapkę z wektorami pomiarów, na której widać różnice obrysu GPS od stanu rzeczywistego nie tylko w miejscu w którym ja znalazłem pomyłkę, ale również na innej działce - pechowo, że na moją niekorzyść - wygląda to jakby w programie zostały zgubione niektóre punkty pomiarowe.
Obecnie mam już 2 zastrzeżenia do wyniku pomiaru powierzchni pól, ale jak to udowodnić, skoro ARiMR uważa swoje metody pomiaru i obliczeń za nieomylne, robienie pomiarów i nowych mapek jest dość kosztowne - szczególnie jeśli nie są one brane pod uwagę.
Czy pomiar GPS'em dokonany przez inspektorów jest niepodważalny?