Kontrowersyne warunki zwrotu towaru (zakupionego przez internet)

• Autor wątku Autor wątku qms86634
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qms86634

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Zakupiłam dwie rzeczy na promocji w pewnym sklepie internetowym i chce oddać jeden z tych dwóch produktów (za duży rozmiar). Czy przysługuje mi prawo zwrotu jednej rzeczy jeśli w regulaminie promocji jest taki podpunkt:

11. Zwrot towaru : Klient nie może dokonać oddzielnie zwrotu - tylko jednej sztuki zakupionej z rabatem -50% jak również klient nie może zwrócić oddzielnie tylko rzeczy zakupionej w pełnej cenie w promocji. Aby dokonać zwrotu towaru – klient musi zwrócić obie sztuki zakupione w promocji. Jeżeli jedną z zakupionych rzeczy jest towar niepodlegający zwrotom Klientowi nie przysługuje prawo zwrotu towarów objętych promocją.

Czy to zgodne z prawem? Gdy chce zwrócić jedną z dwóch zakupionych rzeczy? Pierwszy raz mam taki problem. Pomocy :(

Pozdrawiam
Magdalena

Ostatnia edycja:
Czy to zgodne z prawem?
Jest zgodne warunkowo. Konsument ma prawo odstąpić od umowy, a nie zmienić jej warunki (czyli np oddać jedną rzecz chyba, że kupiłaś każdą osobną umową). Zatem możesz odstąpić od umowy i oddać wszystko co kupiłaś w ramach tej umowy chyba, że rzecz ta jest wyłączona ustawą z prawa odstąpienia od umowy. "Promocyjność" nie wyłącz tego prawa.

Ostatnia edycja:
Powrót