Bovet ma chyba rację, że musisz się zgłosić do nich.
Natomiast pytania są takie :
1. Cz za granicą pracowałeś legalnie (nie odpisuj na te pytanie) bo jeśli nie to, możliwe , że Krus nawet nie wie że nie przebywałaś w domu i że nie byłeś objęty ubezpieczeniem.
2. Dostałeś jakąś decyzję z KRUS o utracie ubezpieczenia u nich , gdy wyjechałeś z domu ? Ja dostałem taką decyzję gdy poszedłem pracować na etat, wówczas ZUS poinformował KRUS , że teraz podlegam im. Krus mnie wypisał i przysłał papier.
Co można zrobić.
1. Może masz kogoś znajomego w służbie zdrowia , a jak nawet nie to idź zarejestrować się do przychodni. Pielęgniarka sprawdzi w systemie EWUś (nowy sytsem) czy masz prawo do ubezpieczenia.
2.
Podzwoń po kilku różnych siedzibach KRUSu (nie do tego do którego należysz) i popytaj. Będziesz miał porównanie. Przygotuj się na pytania :
nazwisko, gdzie pan mieszka, ile masz hektarów ?
Skróć rozmowę, że to Ty się pytasz o ogólne zasady, a nie Panie z Krus.
Będziesz miał porównanie. Gdy ja dzwonie to potrafię z różnych oddziałów dostać sprzeczne informacje. trafisz też na różnych ludzi, typowe urzędniczki (wówczas nie ma sensu przedłużać) , można też trafić na fajne osoby, takie że aż przez telefon widać że chcą pomóc i szukają rozwiązania.