Kopia Dowodu Niemieckiego Rodzica

• Autor wątku Autor wątku fafo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fafo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Staram się o obywatelstwo Niemieckie ze strony biologicznego ojca z którym nie utrzymuję kontaktów.Do wniosku potrzebna jest kopia dowodu niemieckiego.Moje pytanie:jak to załatwić?.Ojciec otrzymał obywatelstwo na początku lat 90(po dziadkach)ma obywatelstwo tylko niemieckie,ja miałem 14 lat,jestem dzieckiem nie ślubnym o tym samym nazwisku(posiadam akt urodzenia).Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Po pierwsze, jaki urzad kazal ci przedstawic kopie dowodu niemieckiego? W formularzach jest mowa "w miare mozliwosci dolaczyc....", a nie "trzeba dolaczyc....."

Po drugie, jesli ojciec otrzymal "obywatelstwo" jak piszesz, na poczatku lat 90-tych, to moim zdaniem otrzymal nie "obywatelstwo", tylko status "przesiedlenca", ktorego sie nie dziedziczy.

Po trzeci, jakim sposobem ma obywatelstwo "tylko niemieckie"? Skoro jest z Polski, to ma dodatkowo polskie, chyba ze z niego zrezygnowal.

Po czwarte, kopii dowodu innej osoby nikt nie udostepni, ale jak znasz date urodzenia, imie, nazwisko oraz region przynajmniej pierwszego przebywania w Niemczech (albo aktualnego), to urzad ds. obywatelstwa sam sobie go znajdzie

Tylko niemieckie,zrezygnował z Polskiego,tak znam dane region.Ma obywatelstwo Niemieckie.Dokładnie można a nie trzeba,osoba która mi tłumaczyła tak mi dała do zrozumienia.Więć wypełnić wniosek po niemiecku dołączyć akt urodzenia i wysłać do Ambasady w Gdańsku?Mieszkam w Olsztynie (Warmińsko-Mazurskie).Pozdrawiam..

Raz jeszcze, jesli on nabyl obywatelstwo niemieckie w charakterze przesiedlenca ("przez przyjecie na terytorium Niemiec jako przesiedleniec"), a nie mial go od urodzenia, przynajmniej teoretycznie, to jego "obywatlelstwo" nic ci to nie da.

W Gdansku nnie ma ambasady, jest tylko konsulat. Zlozyc wniosek mozesz zawsze, dolaczajac co ma oraz mozliwie wszystkie informacje o ojcu, najwyzej dostaniesz odmowe

fafo
Do wniosku potrzebna jest kopia dowodu niemieckiego.Moje pytanie:jak to załatwić?
Posiadając adres ojca możesz napisac do działu meldunkowego danej gminy aby ci wysłali
od kiedy ojciec jest zameldowany i jakie ta osoba posiada obywatelstwo.To ci wystarczy do składania wniosku.
Powodzenia

Nie mam,ale i tak dzięki.On ma tam rodzinę więc nie będzie trudno im odnaleść.

Powrót