Kopia rachunków za czynsz - odmowa właściciela budynku

• Autor wątku Autor wątku MichałKryza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MichałKryza

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie, jestem najemcą przez wiele lat w bloku wielorodzinnym (15 mieszkań), a właścicielem nieruchomości jak i wynajmującym jest Spółka z o.o (tbs). Chciałem otrzymać kopie rachunków z okresu 4 lat do rozprawy sądowej, chodziło mi o czynsz oraz opłaty za ogrzewanie itp - jednak Spółka z o.o odmówiła, w odmowie napisała jedynie, że według niej nie widzi podstaw do robienia mi kopii takich dokumentów.

W skrócie, opłacam rachunki miesiąc w miesiąc, poprosiłem o kopie tych wszystkich płatności, które opłacam z okresu 4 lat, a Ci odmawiają.

Czy to jest legalne? Faktycznie spółka z o.o może odmówić mi kopii rachunków, które opłacam? Jak się za to zabrać?

MichałKryza napisał:
Chciałem otrzymać kopie rachunków z okresu 4 lat do rozprawy sądowej, chodziło mi o czynsz oraz opłaty za ogrzewanie itp
Masz dwa wyjścia: Pierwsze wystąpić o duplikat faktury na podstawie art. 106l ustawy o VAT lub drugie - złożyć stosowny wniosek dowodowy w sądzie i sąd zażąda tych dokumentów do akt sprawy jeśli są istotne.

MichałKryza napisał:
opłacam rachunki miesiąc w miesiąc, poprosiłem o kopie tych wszystkich płatności, które opłacam z okresu 4 lat, a Ci odmawiają.
To już inna sprawa. Żądać możesz dokumentu wystawionego przez podmiot. Jeśli płaciłeś w kasie gotówką to KP możesz żądać, ale nie koniecznie musisz dostać, a już na pewno nie bezpłatnie. Jeśli na poczcie albo w banku to tam dostałeś potwierdzenia. W sądzie, jeśli TBS nie podważa dokonania płatności to i tak jest ona uznana za dokonaną jeśli ty stwierdzisz że zapłaciłeś a TBS tego nie podważy. Nawet bez dokumentów. Możesz też złożyć stosowny wniosek dowodowy jak w przypadku powyżej do sądu.
MichałKryza napisał:
Czy to jest legalne? Faktycznie spółka z o.o może odmówić mi kopii rachunków, które opłacam?
Kopii tak. Duplikatów nie. Kwestia treści wniosku i wskazania podstawy i uzasadnienia.
MichałKryza napisał:
do rozprawy sądowej,
TBS nie musi cię przygotowywać pod względem dowodowym ani żadnym innym do rozprawy, szczególnie gdy będzie stroną przeciwną. Żądając duplikatów nie powołuj się na to, a wyłacznie na ww. przepis.

Wygląda to tak, mamy ustalony czynsz przykładowo 1200 zł co miesiąc + media wedle zużycia + zaliczki. Jeżeli czynsz się zmieni np od Marca 2026 i podrośnie do 1300 zł - wtedy jesteśmy o tym poinformowani.

Co miesiąc opłacamy czynsz+media na konto TBS.

Nie otrzymujemy faktury co miesiąc, jedynie raz na jakiś czas otrzymujemy bardziej szczegółowy rachunek gdzie jest zużycie wody, opłata za ogrzewanie itp itd. Napisałem więc, że chciałbym wszystkie kopie takich właśnie rachunków ze szczegółami za okres 4 lat do rozprawy sądowej byśmy mogli naliczyć ile należy się nam odszkodowania - spółka uznała, że nie widzi podstaw by nam taką kopie z okresu 4 lat wysłać.

MichałKryza napisał:
..... opłacam rachunki miesiąc w miesiąc, poprosiłem o kopie tych wszystkich płatności, które opłacam z okresu 4 lat, a Ci odmawiają.

.... Jak się za to zabrać?

... to może z drugiej strony, naturalnej. Mieszkasz od 4 lat. Opłacane są rachunki ... przez ciebie. I teraz. Aby dokonać opłaty określonej kwoty, to musisz przecież systematycznie otrzymywać papier z czego wynika określona kwota. W przypadku TBS, wspólnot itd. najczęściej jest kwit który obowiązuje do kolejnej podwyżki, aby nie pierniczyć się z miesięcznymi identycznymi danymi. Co do innych mediów, to skumulowane info na określony czas z kwotami i datami końcowymi. itd.

Takie info zostało zawarte w opowieści, że kwit taki jest otrzymywany. Czyli powinieneś mieć te dokumenty czy to fizycznie czy w innej.

Forma opłat, czyli dokumentowanie poniesionych finansowo wymaganych kosztów ?.

Z ręki do ręki i na słowo honoru ;) , czy jak większość przez konto, czyli swoje konto bankowe ?.
Najczęściej ludzie na koncie robią sobie formatkę w formie stałego rachunku aby za każdym razem nie wpisywać numeru i dalszych danych, a jedynie kwota i ew. za jaki miesiąc. To też ułatwia w razie "W" wydruk całości historii dokonywanych opłat. Jak kwota jest stała, to wiadomo, że tzw stałe zlecenie z datą realizacji.

Także, GDZIE LEŻY PROBLEM ?
- konto, druk i jest komplet fizycznie poniesionych/dokonywanych wpłat.
- jak poprzez np pocztę w okienku, to fizyczne potwierdzenia opłat.

- a może ....

- ...robisz opłaty i wyrzucasz fizyczne otrzymywane dokumenty ?
- ...opłaty z ręki do ręki bez jakiegokolwiek potwierdzenia ? ;)

A może ... autorze, jest drugie dno i nie do końca jest tak jak jest opisywana sytuacja ? hmmm . Jest takie starodawne powiedzenie do fizycznych papierów: "PAPIER NIE CIĄŻY, A POMAGA" .

Coś czuję, bo tego nie doczytałem wprost, że idziesz w sądy wobec TBS o te zaznaczone jakieś odszkodowanie. A to się pośrednio wyłania z opowieści. Tak ?

Gdzieś tutaj nijako jest podobny temat tj. w zakresie co do uzyskania historii z konta i transakcji z kilku lat wstecz. Tam autor też wielki lament i od razu sprawy karne chciał zakładać dla banku!. Tam autor wskazuje, że bank polecił sporządzić wniosek . To autor - a sobie odszukaj, tylko przygotuj kawę i ciastka i ew. jakąś serwetkę, bo ubaw po pachy. A zero szczegółów i właśnie w czym problem aby dokonać wydruki ze ...- no właśnie ... - kto jest właścicielem konta i czy dany autor opowieści ?. ... Nastała cisza !.

A jak z tym u ciebie, że sam sobie robisz pod górkę ?

Z nijako oczywistego powodu dana osoba na forum NIE BĘDZIE przedstawiać całości sytuacji itd. (i to jest problem autora) w tym w negatywnym świetle swojej osoby (w szerokim znaczeniu), a jedynie i najczęściej w formie dogodnej dla autora danej historii z krótkim lakonicznym opisem "historyji". Piszący w danym temacie, gdy zadają pytania, coś napiszą, to na 99% autorzy obrastają w piórka i się naburmuszają do piszących. To temat pozostaje bez dalszej kontynuacji.

Co do tego:
MichałKryza napisał:
1200 ...
Jeżeli czynsz się zmieni np od Marca 2026 i podrośnie do 1300 zł - wtedy jesteśmy o tym poinformowani.
a jak myślisz, dlaczego akurat najczęściej od marca, czy tam kwietnia ? Chodzisz na spotkania podsumowujące poprzedni rok i jakie są ustalenia, uchwały ... itd. ? Czy jak większość ludzi (i najczęściej młodszym wiekiem), ma to gdzieś i właśnie tylko ... otrzymuje kwit z nowymi kwotami do opłat i ... wielkie zdziwienie - "Ale jak, z czego, dlaczego ?"

Czytałeś kiedykolwiek umowę najmu, regulaminy w tym czy były pytania o rozwianie pewnych ew. niejasności, itd. ?

Od tego jak przedstawisz "historyję" i jakiego rodzaju zamieścisz dane, zależy powodzenie dyskusji w pożądanym kierunku.

Powrót